1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. palkinnot

Ennenkin on mokattu – myös nämä voittajat julistettiin katkerasti väärin

Vuoden 2017 parhaan elokuvan Oscarin voittajaksi julistettiin La La Land, vaikka oikea voittaja oli Moonlight.

palkinnot
Harry S. Truman

Oscar-gaalassa nähtiin poikkeuksellinen näytelmä, kun parhaan elokuvan Oscarin jakaneet Warren Beatty ja Faye Dunaway avasivat lavalla väärän kirjekuoren ja julistivat voittajaksi väärän elokuvan.

Näyttelijät Faye Dunaway ja Warren Beatty julistivat vahingossa väärän elokuvan parhaan elokuvan Oscarin voittajaksi.
"Tämä ei ole vitsi. Moonlight voitti parhaan elokuvan palkinnon."

Tämä ei ollut kuitenkaan historian ensimmäinen kerta, kun palkinto meni väärään osoitteeseen tai väärä henkilö julistettiin voittajaksi.

Väärä missi juhli voittoaan

Vuoden 2015 Miss Universum -kilpailussa koomikko Steve Harvey julisti voittajaksi toiseksi tulleen Miss Kolumbian Ariadna Gutierrez Arevalon. Liikuttunut Gutierrez Arevalo ehti paistatella Miss Universumin kruunussa hyvin pitkään ennen kuin Harvey pääsi korjaamaan virheensä samassa suorassa lähetyksessä. Lopulta kruunu siirrettiin oikealle voittajalle Miss Filippiineille Pia Alonzo Wurtbachille. Youtube-videolta (siirryt toiseen palveluun) on nähtävissä Gutierrez Arevalon tyrmistys, kun hän kuulee oikean tuloksen.

Miss Kolumbia kruunattiin virheellisesti Miss Universumiksi 2015.
Ariadna Gutierrez Arevalo juhlii voittoaan ennen virheen korjaamista.James Atoa / Everett Collection / AOP

Väärä mies, oikea nimi

Suomen selvästi oudoin ja varmasti epätodennäköisin gaalasekoilu nähtiin, kun Urheilugaalassa palkittiin väärä mies, jolla oli kuitenkin oikea nimi. Fysioterapeutti Jukka Viitasaaren palkintoa pokaamaan usutettiin Viestinnän keskusliiton toimitusjohtaja Jukka Viitasaari. Viitasaari kertoi myöhemmin Ilta-Sanomille (siirryt toiseen palveluun), että oli yrittänyt vakuuttaa järjestäjille olevansa väärä mies. Nämä eivät olleet kuitenkaan uskoneet häntä.

Palkitut lavalla.
YLE

Kunniakierros diskattuna

Urheilulajeissa kannattaisi joskus odottaa hetki ennen kuin alkaa tuulettaa voittoa. Yhdysvaltalaisjuoksijat kokivat Rion olympialaisissa karvaan tappion hävittyään miesten pikaviestissä Jamaikalle ja Japanille. Urheasti pronssisen kunniakierroksensa juossut joukkue tiputettiin kuitenkin lopullisesti maan pinnalle, kun heille ilmoitettiin, että juoksu oli diskattu.

Tyson Gay ja Justin Gatlin
Yhdysvallat ei voittanut olympiapronssia miesten pikaviestissä.EPA

Tulosvirhe Speden Speleissä oli tulla kalliiksi veikkaajille

Myös rahapeleissä on sattunut historian varrella kämmejä. 90-luvulla Speden Speleissä väärin luettu vanteenpyöritysleikin lopputulos meinasi maksaa veikkaajille toista miljoonaa markkaa voittorahaa. Helsingin Sanomien mukaan (siirryt toiseen palveluun) voittoja oli jo ehditty maksaa ennen kuin väärä rivi huomattiin.

Veikkaus päätti kuitenkin maksaa voitot sekä oikean, että väärän rivin veikanneille. Väärin veikanneissa oli vain yksi oikea rivi, jolloin voittaja sai 1,4 miljoonaa markkaa. Oikea rivi oli kahdella henkilöllä, jotka jakoivat toisen 1,4 miljoonaa markkaa.

veikkaus kupoinki kupongit kuponkeja
Speden Spelejä pystyi takavuosina pelaamaan veikkauspelinä.Ismo Pekkarinen / AOP

Lehti julisti väärän miehen USA:n presidentiksi

Yhdysvaltain presidentinvaalien tulosten varmentuessa 10. marraskuuta ihmeteltiin, miksi monet mediat eivät millään suostuneet julistamaan Donald Trumpia vaalien voittajaksi. Tälle on kuitenkin erittäin hyvä syy. Vuonna 1948 Chicago Tribunen luotto ovensuukyselyihin johti lehden historian ehkä kohtalokkaimpaan virheeseen, kun se julisti väärän miehen Yhdysvaltain seuraavaksi presidentiksi. (siirryt toiseen palveluun)

Republikaanikuvernööri Thomas Deweyn johto ovensuukyselyissä vakuutti Chicago Tribunen ja se julkaisi historiaan jääneen lööpin "Dewey defeats Truman" (Dewey peittosi Trumanin). Onneksi presidentinvaalien voittaja Harry S. Truman oli huumorimiehiä ja otti tapauksen hilpeydellä vastaan. Historiaan jäi läjä ikonisia kuvia, joissa Truman esittelee väärää vaalitulosta julistavaa lehteä.

Lue seuraavaksi