Puhelinvalmistajat esittelevät lippulaivojaan Barcelonassa – parempia kameroita ja terävämpiä näyttöjä

Nokian 3310 ja BlackBerryn QWERTY-näppäimistön paluut ovat virkistävä tuulahdusta megapikselien ja prosessoritehojen seassa.

Mobile World Congress
Sonyn Hideyuki Furumi esittelee Xperia XZ Premium -puhelinta Barcelonan Mobile World Congress -messuilla.
Sonyn Hideyuki Furumi esitteli yhtiönsä Xperia XZ Premium -puhelinta Barcelonan Mobile World Congress -messuilla maanantaina.Alberto Estevez / EPA

Laitefriikit saivat sunnuntaina kasan uusia kirjain- ja numeroyhdistelmiä vertailtavakseen, kun suuret matkapuhelinvalmistajat julkistivat uusia lippulaivamallistojaan juuri ennen Barcelonassa tänään maanantaina alkanutta mobiilialan Mobile World Congress -tapahtumaa.

Barcelonan messut osoittavat, että matkapuhelinalalla pääosaan ovat nousseet kamerat ja näytöt. Kaikki lippulaivamallistot ylpeilevät uudella ja paremmalla kameratekniikalla sekä entistä enemmän pikseleitä sisältävillä näytöillä.

Toimittajat ottavat selfieitä LG G6 -puhelimen esittelypisteellä.
Toimittajat ottivat selfieitä LG G6 -puhelimen esittelypisteellä Mobile World Congress messuilla sunnuntaina.Toni Albir / EPA

Ensimmäisenä uuden lippulaivansa esitteli korealainen LG, jonka G6-puhelimen erikoisin piirre on 5,7 tuumaisen näytön poikkeuksellinen 18:9 -kuvasuhde. Uuden LG:n näyttö on siis totuttua korkeampi.

G6:lla LG pyrkii horjuttamaan toisen korealaisen elektroniikkajätin Samsungin asemaa matkapuhelinvalmistajien kärjessä. Samsung ajautui viime vuonna haavoittuvaan asemaan, kun sen lippulaivamalli Note 7 tuli tunnetuksi itsestään tuleen syttyvistä akuista. Note 7:n valmistus lopetettiin vain kaksi kuukautta sen kauppoihin saapumisen jälkeen.

Yksi suurimmista MWC-tapahtuman pettyksistä onkin, ettei Samsung ehtinyt tuoda Galaxy S8 -sarjan puhelimiaan Barcelonaan. Sen sijaan elektroniikkajätti esitteli messuilla uusia tabletteja ja virtuaalilaseja.

Klassikoiden paluu

LG:n perässä Samsungin syrjäyttäjäksi ilmoittautui kiinalainen Huawei, joka on nopeasti noussut merkittävien matkapuhelinvalmistajien joukkoon. Tällä hetkellä Huawei on maailman kolmanneksi suurin älypuhelimien valmistaja noin seitsemän prosentin markkinaosuudella.

Huawein P10 -puhelin esittelypisteellä.
Huawein P10 -puhelin esittelypisteellä.AOP

Huawein sunnuntaina paljastama P10-sarjan puhelin on edeltäjänsä tapaan varusteltu saksalaisen kameravalmistaja Leican linsseillä. Puhelimen takapuolelta löytyy peräti kaksi kameraa, jotka mahdollistavat entistä monipuolisempien kuvien ottamisen. Tuplakamera löytyy myös LG:n takakannesta.

Japanilainen Sony ei ole lähtenyt lisäämään kameroiden määrää puhelimissaan. Sen sijaan yhtiö julkisti tänään Xperia-mallistonsa uudet puhelimet, joiden kamera kykenee tallentamaan hidastuskuvaa 960 ruutua sekunnissa tahdilla. Lisäksi kamera aloittaa tallentamisen jo ennen kuin käyttäjä ehtii painaa nauhoitusta. Lippulaivamallissa lopputulosta voi katsella 4K-näytöltä.

Nokian 3310 -retromalli.
Nokian uusi 3310 -retromalli.Quique Garcia / EPA

Kaikista lippulaivajulkistuksista huolimatta toistaiseksi messujen mielenkiintoisimmat uutiset ovat koskeneet vanhoja klassikoita. Espoolainen HMD Globalin ilmoitti eilen tuovansa Nokia 3310:n päivitettynä takaisin markkinoille. BlackBerry on puolestaan kertonut tuovansa QWERTY-näppäimistöllä varustetun puhelimen takaisin.

Mobile World Congress -tapahtuma jatkuu torstaihin asti.