Tom of Finlandille kaavaillaan omaa aukiota Turkuun

Tom of Finlandin aukion nimivaihtoehdoiksi on esitetty nimistötoimikunnassa muun muassa Touko Laaksosen aukiota ja Vähemmistöjen aukiota. Taiteilija itse toivoi tulevansa muistetuksi nimellä Tom of Finland.

Tom of Finland
Logomon julkisivu
Logomon julkisivuLogomo

Kulttuurikeskus Logomon edusta voitaisiin nimetä jatkossa Tom of Finlandin aukioksi.

Tätä mieltä on Turun kaupunkisuunnittelu, joka on käsitellyt asiasta tehtyä valtuustoaloitetta.

Asia sai alkunsa Turun vihreiden puheenjohtajan Niina Ratilaisen kesäkuussa 2016 tekemästä aloitteesta. Hän ehdotti Turun ja Kaarinan välisen tie- tai katuyhteyden nimeämistä Tom of Finlandin mukaan.

Näyttelyt ja teatteriesitykset ovat asioita, jotka menevät ajan myötä ohitse. Aukion nimeäminen olisi pysyvämpi tapa kunnioittaa asiaa.

Timo Hintsanen

Tarkoituksena olisi antaa huomiota kuvataiteilija Touko Laaksoselle Suomen 100-vuotisjuhlavuonna.

Turun kaupunkisuunnittelun mielestä osoitteiden muuttaminen ei ole kuitenkaan toivottavaa. Lisäksi on vähän katuja, jotka eivät ole osoitenimiä, eivätkä ne liity Touko Laaksoseen.

Logomo luonteva paikka aukiolle

Turun kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen on sitä mieltä, että Tom of Finlandin mukaan nimetyn paikan tulisi olla sijainniltaan keskeinen, ja sitä tulisi voida hyödyntää matkailussa.

– Näyttelyt ja teatteriesitykset ovat asioita, jotka menevät ajan myötä ohitse. Aukion nimeäminen olisi pysyvämpi tapa kunnioittaa asiaa, Hintsanen sanoo.

Hintsanen ja kaupunkikehitysryhmän viestintäjohtaja Saara Malila ehdottavat, että nimettävä paikka liittyisi Logomoon, koska siellä oli kulttuuripääkaupunkivuonna 2011 esillä Tom of Finlandin tuotantoa.

Ilmakuva Logomosta, kuvaan on merkattu alue, jolle on suunniteltu Tom of Finlandin aukiota.
Tom of Finlandin aukio sijoittuisi Logomon ratapihan puoleiselle seinustalle.Yle, Turun kaupunki

Kuvataiteiljan nimikkoaukio edellyttäisi kuitenkin käytännön järjestelyjä. Esimerkiksi Logomon edustalla oleva osuus Vaunukadusta pitäisi nimetä uudelleen Tom of Finlandin aukioksi.

Nimenmuutos voitaisiin viedä lautakunnan päätettäväksi alkuvuonna 2017, heti vireillä olevan Vaunukadun asemakaavamuutoksen jälkeen.

Asemakaava valtuustoon keväällä

Timo Hintsanen arvelee, että Tom of Finlandin aukio saataisiin Logomon edustalle aikaisintaan kesällä 2018. Toiveena on, että asemakaava saataisiin kaupunginvaltuuston käsittelyyn vielä tämän kevään aikana.

– Alue olisi Logomon pääsisäänkäynnin edessä ratapihan suuntaan. Alue tulee muuttumaan laajemmin aukiomaiseksi, korkeatasoiseksi kaupunkitilaksi.

Turun kaupunginvaltuusto käsittelee valtuutettujen tekemiä ehdotuksia maanantaina 27.2.2017.

Vaunukadun kaava on nähtävillä Turun kaupungin verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun) vielä helmikuun loppuun saakka.