1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Donald Trump

Lehti: Donald Trump aikoo lisätä sotilasmenoja ja leikata ympäristönsuojelusta

Trumpin suunnittelemilta suurilta leikkauksilta on säästymässä lähinnä eläkeläisten sosiaaliturva, The New York Times -lehti kertoo.

Donald Trump on suunnittelemassa sotilasbudjetin kasvattamista. Kuva: Chip Somodevilla / EPA

Presidentti Donald Trump suunnittelee isoa lisäystä Yhdysvaltojen sotilasmenoihin. Lähes kaikille muille hallinnonaloille on luvassa suuria leikkauksia, The New York Times -lehti (siirryt toiseen palveluun)kertoo. Lehden lähteenä on neljä valkoisen talon korkeaa virkamiestä.

Presidentti ehdottaa kymmenien miljardien dollarien leikkauksia muun muassa ympäristöhallinnolle ja ulkoministeriölle. Leikkausten ulkopuolelle on jäämässä asevoimien ohella lähinnä eläkeläisten sosiaaliturvaohjelma Medicare.

Trump lupaili kampanjansa aikana, ettei hän leikkaa sosiaaliturvasta. Trump lupasi myös suuria veronalennuksia, mutta niitä koskevista suunnitelmista lehti ei kertonut.

Tähän mennessä Trump on voinut tehdä päätöksiä suhteellisen itsenäisesti antamalla presidentin asetuksia. Nyt hän joutuu kuitenkin neuvottelemaan budjetista kongressin kanssa, jolla on asiassa lopullinen päätösvalta.

Trumpin on määrä pitää ensimmäinen puheensa kongressissa keskiviikkoyönä Suomen aikaa.

Lähde: AP