Helsingin rottasota kiihtyy – taloyhtiöille piiskaa kukkuraisista roskiksista

Pihojen pursuavat roskakatokset ovat rottien paratiisi. Helsingin ympäristökeskus on lähettänyt kymmenille taloyhtiöille paimenkirjeen roskisten kunnosta.

rotta (laji)
Yli pursuavia jäteastioita
Hans-Mikael Holmgren / Yle

Helsingin ympäristökeskus kehottaa taloyhtiöitä huolehtimaan nykyistä paremmin roskakatoksistaan rottaongelman välttämiseksi. Ympäristökeskus on lähettänyt kirjeen asiasta lähes 50 taloyhtiölle Kalliossa, Torkkelinmäen ympäristössä.

Ympäristökeskuksen alkuvuonna tekemissä tarkastuksissa on huomattu, että useissa taloyhtiöissä Torkkelinmäen alueella roskakatokset ovat liian täynnä eikä osa roska-astioista mahdu ylitäytön vuoksi kiinni. Tämä voi pahentaa rottaongelmaa.

Vastaava ohjekirje saattaa lähitulevaisuudessa pudota postiluukusta myös Rautatientorin ympäristön taloyhtiöissä.

– Pyydämme tarkastamaan, että tilat ovat asianmukaisessa kunnossa, koska pyrimme alueella rottapopulaation kurissapitoon, sanoo puistovastaava Pekka Engblom Helsingin rakennusvirastosta.

Rottasodan aseet: kirjeitä, kylttejä, roskiksia, myrkkyä

Helsingin kasvava rottaongelma nousi jälleen yleiseen keskusteluun, kun Aleksis Kiven patsaalla jonkun epäiltiin ruokkineen rottia tarkoituksella. Samanlaisia väitteitä on esitetty myös Kalliosta ja muista kaupunginosista.

Engblomin mukaan rikosilmoitusten tekeminen epämääräisten havaintojen pohjalta on kuitenkin lähes mahdotonta. Rakennusvirasto aikookin lähestyä ruokkijoita ystävällisemmällä viestillä.

– Me luultavasti kokeilemme Aleksis Kiven patsaalla jonkinlaista pehmeään sävyyn laitettua pientä kylttiä "Ethän ruoki eläimiä" tai muuta vastaavaa. Rakennusvirastolla ei ole mahdollisuuksia eikä oikeuksia valvoa kansalaisten tekemisiä. On vähän kyseenalaista antaa määräyksiä, joiden toteutumista ei ole mahdollista valvoa, Engblom toteaa.

Rautatientorilla aiotaan myös lisätä roska-astioita, jotta puutteellinen pönttöverkosto ei ainakaan aiheuta jätteiden lojumista maassa.

– Lisäksi torjuntaa jatketaan. Käytännössä tämä tarkoittaa myrkkyä, jota laitetaan rottien käytäviin. Maan päällä ei näy mitään laatikkoja, jauheita tai ansoja, vaan myrkky laitetaan onkaloihin, Engblom kertoo.

Hän myös muistuttaa, että merkittävästä rottahaitasta ei vielä voida puhua, sillä eläimet eivät toistaiseksi ole pyrkineet ihmisasumuksiin tai muihin kiinteistöihin.