Inarissa tupakanmyynnin valvonta maksaa 90 euroa, Pohjois-Karjalassa 500 euroa – katso, oman alueesi summat

Myyntiä lukuun ottamatta on muu tupakkaan liittyvä valvonta maksutonta.

Savuke
Tunnukseton tupakka-aski.
Henrietta Hassinen / Yle

Pohjois-Karjalassa kaupat maksavat tupakan valvontamaksuista enimmäismäärän. Elokuussa muuttuneen tupakkalain nojalla kunnat ovat voineet tämän vuoden alusta muuttaa tupakan valvontamaksuja.

Tupakkalaissa on määritelty valvontamaksujen enimmäismäärät. Viime kädessä kunnalla on valta päättää, mikä vuosittaisen valvontamaksun suuruus on. Näin ollen kuntakohtaiset summat voivat vaihdella, kertoo sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviran ylitarkastaja Reetta Honkanen.

– Valvontamaksu on lain mukaan enintään 500 euroa myyntipistettä kohden. Jos myynnissä on sekä tupakkatuotteita että nikotiininesteitä, maksu voi olla tuhat euroa per myyntipiste.

Esimerkiksi Pohjois-Karjalassa kauppa, joka myy tupakkaa viidellä kassalla, maksaa vuodessa 2 500 euroa valvontamaksuja.

Pohjois-Karjalan ympäristöterveyden valvontaan kuuluvissa kunnissa tupakkatuotteiden myyntipistekohtainen valvontamaksu on 500 euroa vuodessa. Näin ollen maksu on sama niin Joensuussa kuin vaikkapa Valtimollakin. Tämä käy ilmi Valviran suuntaa antavista tiedoista.

Pohjois-Karjalan lisäksi eniten valvontamaksuja maksetaan muun muassa Kuopiossa ja Helsingissä.

Pienimmät valvontamaksut ovat pohjoisessa esimerkiksi Inarin ja Utsjoen alueella. Siellä valvontamaksu on yhtä myyntipistettä kohti 90 euroa. Esimerkiksi Jyväskylässä vastaava summa on 250 euroa.

Muusta valvonnasta ei peritä maksua

Mistään uudesta valvontamaksusta ei ole kysymys, sillä myös ennen lakiuudistusta ovat kunnat perineet tupakan myynnistä valvontamaksun. Aiemmin laissa vain ei ole määritelty maksulle suuruusluokkaa.

– En usko, että summa on ollut yli 500 euroa vaan pääsääntöisesti jopa huomattavasti vähemmän, ylitarkastaja Reetta Honkanen sanoo.

Julkisuudessa on käyty keskustelua, ovatko valvontamaksut liian suuret. Muutos on myös vaikuttanut kauppojen toimintaan. Esimerkiksi Keskosta ja S-ryhmästä kerrotaan, että myyntipisteiden määrää on vähennetty.

– Toki se vaatii asiakkaalta tarkkuutta, mille kassalle hän menee. Muutos ei silti näy tupakan myyntimäärissä, S-ryhmän vähittäiskaupan suunnittelujohtaja Mika Lyytikäinen sanoo.

Valviran Reetta Honkasen mukaan jo alun perinkin tupakkaa on haluttu valvoa, koska tuotteella on kansanterveydellisiä seuraamuksia. Samalla kunta saa tupakan valvonnasta korvauksen.

Uuden tupakkalain myötä ei muusta tupakkaan liittyvästä valvonnasta peritä maksua, kuten ennen.

– Uudessa tupakkalaissa päädyttiin siihen, että kaikki maksut peritään tupakan myynnistä. Se johtuu siitä, että sieltä tupakoitsijat ne tupakkansa saavat.