31 vuotta linnunpönttöjä – Seppo Liikala on 110 000 pöntön mies

Seppo Liikalan pihalla ja varastoissa on tuhansia linnunpönttöjä. Nyt pönttösesongin alkaessa ne matkaavat lintujen kodeiksi eri puolille Suomea.

linnunpöntöt
Linnunpöntöt valmistuvat Seppo Liikalan osaavissa käsissä.
Seppo Liikala verstaallaan. Elina Niemistö/Yle

Kauhavalaisella pihamaalla ja varastoissa on tuhansia linnunpönttöjä. Seppo Liikala osoittelee 500 valmista pikkupönttöä, 150 kottaraisen pönttöä ja useita satoja puolivalmiita pönttöjä.

– Ja varastolla on 2 000 – 3 000 kappaletta, eli 5 000 pönttöä löytyy varmasti, Liikala sanoo.

Jopa 3 500 pönttöä vuodessa

Seitsemänkymppinen Seppo Liikala on tehnyt linnunpönttöjä 31 vuotta.

– Poikavuosien syntejä näin vähän paikataan, hän naurahtaa.

Liikalan verstaalla (siirryt toiseen palveluun)valmistuvien pönttöjen määrä on vaihdellut 3 000 – 3 500 kappaleen tuntumassa vuosittain. Uran aikana linnuille on siis valmistunut noin 110 000 pönttöä.

Linnunpöntöt odottavat ripustamista ja asukkaita.
Liikalan sorvaamia linnunpönttöjä.Elina Niemistö/Yle

Kaikki on saatu maailmalle, sillä aikanaan Liikala valmisti pönttönsä metsäyhtiöille tapahtumissa ja asiakkaille jaettaviksi. Tutkijat, koulut, messut ja yksityiset henkilöt ovat asiakkaita edelleen.

– Ihmiset soittaa ja kysyy, onko pönttöjä – ja yleensä löytyy.

Monta linnunpönttöä on valmistunut myös yhdessä lasten kanssa niin, että koulussa tai tapahtumassa lapset ovat saaneet naulata pönttöaihioon katon.

– Voi, sitä kolmivuotiaan riemua, kun se naulaa itselleen pöntön, Seppo Liikala sanoo.

Seppo Liikalan tontilla on tuhansia linnunpönttöjä, jotka hän on itse tehnyt.
Seppo Liikalan pihalta ja tontilta löytyy tuhansia linnunpönttöjä, jotka toimitetaan myöhemmin eri puolille Suomea.Elina Niemistö/Yle

Koivu on nätti, mutta haapa kestävä

Linnunpönttömarkkinoilla sesonkiaika alkaa suunnilleen maaliskuun puolivälissä. Vaikka Seppo Liikala suunnittelee linnunpönttöjen valmistamisen lopettamista, tällä hetkellä koneet vielä verstaalla käyvät.

Pöntöt tehdään sorvaamalla, traktorivoimin. Jokaisen pöllin sisältä irrotettavasta osasta syntyy joko hellapuuta tai vaikka jätkänkynttilä. Mikään osa puusta ei mene tontilla hukkaan.

– Jos pölli sattuu menemään halki, syntyy puukiipijän pönttö. Avomalli taas on tuulihaukka. Kaikki pöllit saa hyödynnettyä, Liikala toteaa.

Seppo Liikala esittelee tekemäänsä linnunpönttöä.
Seppo Liikala esittelee sorvaamiaan pönttöjä, jotka tehdään eri lajien tarpeisiin sopiviksi. Kuvassa lehtopöllön pönttö. Elina Niemistö/Yle

Linnunpönttöjen tekijän täytyy tuntea linnut, joille koteja rakentaa. Liikala kehaiseekin oppineensa tunnistamaan linnut melko hyvin.

– Kyllä mä harakan ja lokin erotan, hän vitsailee.

Puut Liikala kaataa, katkoo ja kuljettaa itse. Suosikkeja ovat koivu ja haapa.

– Koivua pikkupönttöihin. Varsinkin kun naiset ostaa linnunpönttöä, sen pitää olla nätti, vaikka iällisesti haapa on ykkönen, Liikala sanoo. Suuret pöntöt, kuten pöllöjen pöntöt, hän tekee ehdottomasti haavasta.

Konkarin arvion mukaan koivusta sorvattu pönttö kestää 3-5 vuotta, mutta haavasta tehdylle hän antaa kestoarvioksi 10 vuotta.

Yle: Miljoona linnunpönttöä jatkuu toukokuulle 2017 asti