Poliisikaan ei mene yksin, mutta kotihoitajan on pakko: "Tuntuu, että ihmisiä lähetetään kuin teuraaksi"

Kotihoidon työntekijöihin kohdistuneet uhkatilanteet ovat lisääntyneet, erityisesti tällä vuosikymmenellä. Ammattiliittoa huolestuttaa hoitajien joutuminen hurjiin tilanteisiin.

terveys
Käsi rikkoo ikkunan lähikuvassa.
Henrietta Hassinen / Yle

Kolmivuorotyötä tekevät kotipalvelun työntekijät kohtaavaat vuosittain lukuisia uhkaavia tilanteita. Se näkyy Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superissa asti: ammattiliitto saa runsaasti turvallisuuteen liittyviä yhteydenottoja.

– Aina ei tiedetä, mikä hoitajaa kohteessa odottaa. Usein ajatellaan, että turvallisuuden takaamiseksi riittää, että annetaan kännykkä käteen, mutta niinhän se ei ole, Superin edunvalvontayksikön lakimies Merja Hyvärinen sanoo.

Jos poliiseja menee tiettyihin osoitteisiin aina kaksi partiota, niin kotihoidosta saatetaan lähettää yksi nainen samaan kohteeseen.

Lakimies Merja Hyvärinen

Yksi syy uhkatilanteiden kasvuun on Hyvärisen mukaan lisääntyneet päihdeongelmat. Joskus asiakkaan luona voi olla ryyppyporukka tai aggressiivisesti käyttäytyvä omainen.

Hän kuvailee hoitajien kohtaavan hurjia tilanteita – yksin – koska harvoin resurssit mahdollistavat kahden hoitajan käyvän samassa paikassa yhtä aikaa. Hyvärinen ei pidä käytäntöä hyvänä työturvallisuuden kannalta, ja hän myöntää välillä kauhistuvansa tilanteista, joita hoitajat kohtaavat.

– Tuntuu, että ihmiset lähetetään kuin teuraaksi. Jos poliiseja menee tiettyihin osoitteisiin aina kaksi partiota, niin kotihoidosta saatetaan lähettää yksi nainen samaan kohteeseen. Aikamoinen villi viidakko siellä on.

Yhä haastavampia asiakkaita kotihoidossa

Jyväskylässä on kotihoidon työntekijöille hankittu turvarannekkeet uhkaavien tilanteiden vuoksi. Kaupungin kotona asumisen palveluissa kirjattiin viime vuonna yhteensä 136 väkivalta- ja uhkatilannetta. Vanhusten kotihoidon lisäksi lukuun sisältyvät vammaispalvelujen ilmoitukset.

Jyväskylän työturvallisuuspäällikkö Veijo Koskisen mukaan uhkaavat tilanteet ovat lisääntyneet 2010-luvulla valtavasti.

On ollut aikamoista muutoksen aikaa, jonka taustalla on tietysti monta eri tekijää.

Työturvallisuuspäällikkö Veijo Koskinen

– Voi sanoa, että on ollut aikamoista muutoksen aikaa, jonka taustalla on tietysti monta eri tekijää, mutta yhtenä merkittävimpänä ovat isot muutokset sosiaali- ja terveyshuollossa, jotka ovat johtaneet siihen, että yhä monisairaampia ja haastavampia asiakkaita hoidetaan aikaisempaa kevyemmässä palvelurakenteessa ja kotona.

Koko Jyväskylän alueella kirjattiin sosiaali- ja terveydenhuollossa viime vuonna lähes 1500 väkivalta- ja uhkatilanneilmoitusta. Kasvua edelliseen vuoteen oli noin 300 ilmoitusta. Koskinen pitää määrän lisääntymistä rajuna.

Laajaa käyttöä ei tiedossa

Kotihoidon työntekijät tekevät kolmivuorotyötä eli aamua, iltaa ja yötä. Palveluohjauksen ja kotihoidon palvelupäällikkö Pirkko Soidinmäen mukaan myös siinä on yksi syy, miksi uhka- ja vaaratilanteita syntyy.

– Aina se ei ole meidän oma asiakas, vaan kuka tahansa ulkopuolinen: päihtynyt, huumausaineissa oleva tai sairas ihminen.

Aina se ei ole meidän oma asiakas, vaan kuka tahansa ulkopuolinen: päihtynyt, huumausaineissa oleva tai sairas ihminen.

Palvelupäällikkö Pirkko Soidinmäki

Soidinmäki onkin uusiin hälytysrannekkeisiin tyytyväinen, ja pitää sitä hyvänä työntekijöiden turvallisuuden kannalta. Rannekkeen nappia painamalla tapahtuu hälytys kaupungin kotihoidon turvakeskuksessa.

– Kun hälytys tulee, se nähdään ohjelmassa ja sieltä turvakeskuksesta hoitaja pystyy ottamaan yhteyden vartiointiliikkeeseen.

Hoitajien ammattiliitto Superin tiedossa ei ole, että turvarannekkeita olisi yleisesti kotihoidon työntekijöillä käytössä, mutta se pitää käytäntöä hyvänä. Myös edunvalvontayksikön lakimies Merja Hyvärinen toivoisi rannekkeiden käytön laajenevan.