Porin tuulivoimakiistassa käänne – SDP antaa Lammin voimaloille mahdollisuuden

SDP esittää tuulivoimakaavan palauttamista valmisteluun, mikä johtanee siihen, että kaavaa ei hylätä.

Pori
Tuulivoimala.
Petri Lassheikki / Yle

Porin Lammin tuulivoimaloista käydyssä keskustelussa on tapahtunut merkittävä käänne. SDP esittää, että kiistelty Lammin tuulivoimakaava palautetaan valmisteluun. Asiasta on tehty demariryhmässä valtuutettuja sitova ryhmäpäätös.

SDP on aiemmin vastustanut kaavaa muun muassa kaupunginhallituksessa. Mielipiteen vaihdoksen takana on se, että tuulivoimaloita rakennuttavat yhtiöt ovat äskettäin luvanneet, että voimaloita rakennettaan Porissa työpulasta kärsivällä Technipin Mäntyluodon-telakalla.

Tuulivoimaloista äänestetään iltapäivällä neljältä alkavassa Porin valtuuston kokouksessa. Myös kokoomus on voimaloiden takana, sen sijaan monessa pikkuryhmässä vastustetaan voimaloita kiihkeästi vedoten niiden asukkaille aiheuttamiin terveys- ja viihtyvyyshaittoihin.

Kymmeniä työpaikkoja

Kaupunginhallitus esittää valtuustolle voimalakaavan hylkäämistä. Jos SDP:n esitys toteutuu, voimalayhtiöt saavat tahtonsa läpi ja jatkoaikaa asian valmistelulle. Todenäköisesti voimalakaava tulee uuden valtuuston hyväksyttäväksi kuntavaalien jälkeen.

Voimaloiden suunnittelu ja rakentaminen työllistäisi voimalayhtiöiden A. Ahlströmin kiinteistöyhtiön ja Satawindin mukaan puoleksitoista vuodeksi ainakin 60 työntekijää ja 5–6 suunnittelijaa.

Kokonaisuudessaan 18 voimalan pystytys työllistäisi väkeä noin 200 henkilötyövuoden verran. Hankkeen kotimaisuusaste olisi tuulivoimayhtiöiden mukaan yli 50 prosenttia.