Kirkkoherra Pirkanmaalta kritisoi piispojen tiukkaa kantaa: "Olen hyvin pahoillani tästä uhkailuksi kokemastani tekstistä"

Erityisesti pienissä seurakunnissa papit kieltäytyvät vihkimästä samaa sukupuolta olevia pareja. Poikkeuksiakin on. Ruovedellä kirkkoherra kritisoi piispojen tiukkaa kantaa.

sukupuolineutraali avioliittolaki
Kädet toisiinsa kietoutuneina pariskunnan sylissä sohvalla
Matias Väänänen / Yle

Pirkanmaalla samaa sukupuolta olevien, kirkon vihkimystä liitolleen haluavien kannattaa suunnata Tampereelle ja sen ympäryskuntiin. Pienemmistä seurakunnista ei tahdo hevin löytyä pappia, joka olisi valmis antamaan parille kirkon siunauksen.

Poikkeukset tosin vahvistavat säännön. Pienessä Ruoveden kahden papin seurakunnassa kirkkoherra lupaa pohtia jokaista vihkimistä tapauskohtaisesti. Kirkkoherra Markku Simula ei yksiselitteisesti kieltäydy vihkimästä samaa sukupuolta olevia pareja.

Minä keskustelen kaikkien parien kanssa ja tutkin vihkimisen laillisuuden.

Ruoveden kirkkoherra Markku Simula

– Minä keskustelen aina kaikkien vihittävien parien kanssa ja tutkin vihkimisen laillisuuden, olivatpa parit mitä sukupuolta tahansa, Simula kertoo kantanaan.

Piispojen yhteinen kannanotto samaa sukupuolta olevien parien vihkimisestä saa Ruoveden kirkkoherralta kritiikkiä. Simula peräänkuuluttaa Ruotsin ja Norjan kirkoissa voimassaolevaa tapaa, joka sallii papeille vihkimisen suhteen omantunnon vapauden.

– Minä olen hyvin pahoillani tästä piispojen uhkailuksi kokemastani tekstistä. Olen pahoillani, että tekstillä jälleen potkitaan näitä ihmisiä, joita on potkittu jo satoja vuosia, kirkkoherra Simula suree.

Ovet avoinna hääjuhliin

Turun hiippakuntaan kuuluvassa Sastamalan seurakunnassa ollaan montaa muuta seurakuntaa avoimempia samaa sukupuolta olevien avioliiton suhteen. Seurakunnan kirkkoherra Ari Paavilainen sekä kaksi muuta pappia haluaisivat vihkiä myös samaa sukupuolta olevia pareja. Tosin Sastamalan seurakunnan seitsemän muuta pappia ovat pidättyväisempiä ja yksi heistä kieltäytyy täysin homoparien vihkimisestä, vaikka kirkolliskokous asian hyväksyisikin.

Turun hiippakunnan ohjeistus ohjaa myös hääjuhlien järjestämistä Sastamalan seurakunnan tiloissa.

Kaikki saavat tulla viettämään hääjuhlaa.

Sastamalan kirkkoherra Ari Paavilainen

– Kaikki saavat tulla viettämään hääjuhlaa. Turun piispa ja arkkipiispa ovat antaneet ohjeen samaa sukupuolta olevien parien hääjuhlan toimittamisesta, kirkkoherra Paavilainen korostaa.

Sanktioita Pirkanmaan seurakunnat eivät ole vihkimisiä toimittaville papeille jakamassa. Kaikissa seurakunnissa korostetaan, että pappien viranhoitoon liittyvät mahdolliset seuraamukset langettaa tuomiokapituli, ei seurakunta.

Ari Paavilainen Sastamalasta sanoo, että kirkkohäät ovat kirkolliskokouksen päätöksen mukaan laillisia kaikille kirkon siunauksella.

– Papin ammattitaitoon puolestaan kuuluu valita oikean niminen toimitus kuhunkin kirkolliseen toimitukseen ja tilaisuuteen.

Kirkolliskokouksen linjausta odotetaan

Nokialla, Kangasalla, Pirkkalassa ja Tampereen seurakunnissa pappien kannat samaa sukupuolta olevien parien vihkimiseen jakaantuvat. Seurakuntina aiotaan kuitenkin pidättäytyä kirkon nykyisessä kannassa ja odottaa kirkolliskokouksen mahdollisia uusia linjauksia.

Pirkkalan seurakunnan kirkkoherra Olli-Pekka Silfverhuth on yksi kirkon avioliittokäsityksen laajentamista koskevan kirkolliskokousaloitteen valmistelijoista ja allekirjoittajista. Tästä huolimatta Pirkkalassa ei lipsuta kirkon nykyisestä linjasta.

Pirkkalan seurakunnassa rukoillaan myös samaa sukupuolta olevien avioliittojen puolesta.

Pirkkalan kirkkoherra Olli-Pekka Silfverhuth

– Sen sijaan korostamme sitä, että Pirkkalan seurakunnassa rukoillaan myös samaa sukupuolta olevien avioliittojen puolesta, Silfverhuth kertoo.

Tampereella ja sen ympäryskuntien seurakunnissa oltaisiin kirkolliskokouksen niin päätettyä valmiita samaa sukupuolta olevien parien vihkimiseen. Seurakunnissa korostetaan ns. omantunnon vapautta ja toivotaankin klausuulia, ettei vihkivelvollisuus olisi jokaiselle papille pakollinen.

Yle Tampereen kyselyyn vastanneet kirkkoherrat Virroilla, Hämeenkyrössä, Kihniössä, Ikaalisissa, Pälkäneellä, Parkanossa, Lempäälässä ja Akaassa kertovat seurakuntien kaikkien pappien noudattavan yksissä tuumin kirkon nykyisin voimassa olevaa linjaa.

Lue myös: Nyt se on vihdoin mahdollista – Amanda ja Emilia pitävät kesähäät