"Ne palaavat viikon päästä keskiviikkona" – Eläimet karttavat kisa-aluetta Lahdessa

Lahden MM-kisat vaikuttavat esimerkiksi metsäkauriin tai metsäjäniksen käyttäytymiseen. Eläinten näkeminen kisa-alueella on biologin mukaan poikkeuksellista.

luonto
Jänis talviturkissa.
Metsäjäniksiä on nähty kisa-alueella, mutta ne pyrkivät kuitenkin välttämään niitä. Yle

Helsingin yliopiston tutkija, biologi Heikki Setälä kertoo, että nisäkkäät ja variseläimet lähtevät Lahden urheilukeskuksen alueelta pois, kun liikenne MM-kisojen vuoksi lisääntyy.

– Ne päättävät häipyä syrjemmälle ja sitten kun kisat ovat ohi ne pikkuhiljaa valuvat lähemmäksi keskustaa. Arvioin, että ne palaavat takaisin viikon päästä keskiviikkona, Setälä kertoo.

Eläimiä kisa-alueella on silti nähty. Vuonna 1991 kansansuosioon noussut Se on siinä -ohjelman "Jäniskevennys" näyttää, kun jänis juoksee urheilukeskuksen J-mutkassa.

Setälä kertoo, että eläinten näkeminen kisa-alueella on silti poikkeuksellista. Kisat pidetään Salpausselällä, joka on monimuotoinen elinympäristö. Siellä esiintyy monia metsäeläimiä, joista rusakko ja metsäjänis ovat kaikkein yleisimpiä.

– Ei se kovin harvinaista ole, mutta aina se sykähdyttää, kun metsäjäniksen näkee. Metsäjänis on arempi kuin rusakko. Kun viikko tätä hulabaloota vietetään, niin kyllä metsäjänikset siirtyvät vähän syrjemmäksi., Setälä painottaa.

Pakoon ilveksiä

Metsäkauris on arka eläin, joka siirtyy kisa-alueelta pois, erityisesti paetakseen ilveksiä.

– Väittäisin, että metsäkauriit ovat siiityneet kisa-alueelta länteen päin Tapanilan hiihtoalueelle.

Setälän mukaan myös kettu ymmärtää mennä sivuun kisa-alueelta.

– En silti näe yllätyksenä, että ketun näkee kisa-alueella. Meidän nisäkkäät ovat oravaa lukuun ottamatta yöaktiivisia ja Salpausselän hiihtoaluekin on yöllä varsin hiljainen, kun sieltä valot sammutetaan. Ne karttavat aluetta latujen kunnossapidon ja yöllisen aktiviteetin vuoksi.

Vähemmän roskaa

Lahden MM-kisat ovat Setälän mukaan aikaisempia kisoja ympäristöystävällisemmät, joten roskattu ruoka ei eläimiä houkuttele.

– Väitän, että edellisissä kisoissa saanti oli parempi, mitä makkaroihin, perunoihin tai muikkuihin tulee. Roskaaminen on minimaalista ja ihmisille on mukava nähdä, kun ympäristöä ei rasiteta.