Mikä laturaivo? Kouvolassa hiihtäjät ovat kilttejä toisilleen – "Moni tervehtii sanomalla huomenta!"

Palautettakin tekisi mieli välillä antaa, ainakin kävelijöille ja koirien ulkoiluttajille.

hiihto
Lapsia ja aikuinen hiihtämässä ladulla metsässä joen ylittävällä sillalla. Hiihtoloma, Valkealan Paaskoski, Kouvola
Paaskosken maja houkutteli hiihtäjiä talvilomaviikon alkajaisiksi Kouvolassa.Juha Korhonen / Yle

Paaskosken hiihtomaja ei vielä ole edes virallisesti auennut kun ensimmäiset vakioasiakkaat jo kolistelevat suksineen ja monoineen majan tuntumassa.

Kuusi talvea hiihtomajan kahviota pitänyt Marja Mailas tuntee asiakkaansa ja tietää miten heitä kannattaa sesonkina palvella.

–Puoli kahdeksalta tulin tänä aamuna. Parhaimpina aikoina munkkeja saa paistaa toistasataa eli käytännössä koko päivän. Mehu ja kaakao ovat myös hittituotteita, Mailas kertoo.

Päivän ensimmäinen hiihtäjä, kouvolalainen Erkki Mänttäri käy Paaskoskella joka toinen päivä, jos vain keli ja ladut ovat kunnossa.

–Runsaat 500 kilometriä olen tänä talvena hiihtänyt.

Hiihtäjiä saapuu lisää, aamupäivän hetket hiihtomajan maastossa pysyvät leppoisissa lomatunnelmissa. Alkutalven laturaivokeskustelussa esiin nousseita asioita on vaikea uskoa todeksi.

Joskus on tehnyt mieli antaa palautetta.

Erkki Mänttäri

–Joskus on tullut mieleen, että pitäisiköhän vaikka kävelijöille sanoa jotain, mutta en sitten ole, muistelee kokemuksiaan Erkki Mänttäri.

Antaako sopu sijaa ladulla?

Tammikuun puolessavälissä laturaivo sai runsaasti huomiota julkisuudessa. Asiasta keskusteltiin muun muassa Iltalehden (siirryt toiseen palveluun)palstoilla.

Hiihtokauden lähestyessä myös liikuntajärjestö Suomen Latu (siirryt toiseen palveluun) katsoi aiheelliseksi muistuttaa latujen käyttäytymissäännöistä.

Varsinkin pääkaupunkiseudulla vilkkaimmilla laduilla syntyi tilanteita, joissa kaikki ulkoilijat eivät tahtoneet mahtua samoille väylille.

MTV3:n Huomenta Suomessa (siirryt toiseen palveluun) hiihdonopettajat kuittasivat laturaivon netti-ilmiöksi.

Koirat eivät kuulu hiihtoladulle.

Matti Urpalainen

Paaskosken majalla lomatunnelmissa hiihdelleet ulkoilijat tunnistavat myös ilmiön, vaikka omakohtaisia kokemuksia on vähän.

–Sosiaalisessa mediassa olen siihen törmännyt, mutta en ladulla, sanoo kouvolalainen Marika Zerni.

Pienten lasten kanssa ladulla on Zernin mielestä helppo hiihtää.

–Me pysyttiin ladulla ja nopeammat kiersivät meidät ihan siististi. Ja se oli mahtavaa, että moni tervehti sanomalla huomenta!

Kävelijät ja koirien ulkoiluttajat pois laduilta

Pikaisen kyselyn perusteella ainakaan kokeneemmat hiihtäjät eivät hyvällä katso, jos koirien ulkoilijat tarpovat laduilla hiihtäjien seassa. Erkki Mänttärin on joskus tehnyt mieli antaa palautetta kävelijöiden lisäksi myös koirien ulkoiluttajille.

Kotkalainen Matti Urpalainen on kokenut kuntohiihtäjä ja harrastanut lajin parissa pitkään Karhulan Ladussa. Hän on varma ainakin yhdestä asiasta.

–Koirat eivät kuulu hiihtoladuille.

Muidenkin ulkoilumuotojen kanssa kannattaa olla tarkkana jos mielii suksien sekaan. Kouvolalaisella Erkki Puhakalla on jalassaan lumikengät, Paaskosken maastoon pitäisi päästä lenkille työporukan kanssa.

Mutta tarkemmin sanoen minne ?

–Umpihankeen. Siellä nämä parhaiten toimivat. Parempi, että ei mennä sotkemaan noita latuja.