1. yle.fi
  2. Uutiset

Kaikki kahdeksan ahmajahtilupaa myönnetty – neljä kaadettu

Suomen riistakeskus myönsi kaksi viimeistä poikkeuslupaa erityisen merkittäviä porovahinkoja aiheuttavan ahman pyytämiseksi Käsivarren paliskunnan vahinkoalueilta Enontekiöltä.

ahma
Ahman jälki Käsivarren Lapissa
Ahman jälki Käsivarren LapissaJarmo Honkanen / Yle

Suomen riistakeskus on myöntänyt poikkeusluvan kahden erityisen merkittäviä porovahinkoja aiheuttavan ahman pyytämiseksi Käsivarren paliskunnan vahinkoalueilta Enontekiöltä. Riistakeskus on nyt jakanut kaikki kahdeksan poikkeuslupaa, jotka voidaan tälle metsästysvuodelle myöntää.

Poikkeusluvilla on tarkoitus ehkäistä porotaloudelle aiheutuvia erityisen merkittäviä vahinkoja. Pyynti toteuttaa ahmakannalle vahvistettua hoitosuunnitelmaa.

Maa- ja metsätalousministeriön asetuksessa määrätään kahdeksan ahmaa suurimmaksi sallituksi saalismääräksi metsästysvuodelle 2016-2017. Poikkeuslupia voidaan myöntää vain pohjoisen ja itäisen poronhoitoalueen kattavalle kannanhoitoalueelle, jossa ahman aiheuttamat porovahingot ovat suurimmat.

Poikkeuslupien nojalla on saatu saaliiksi jo neljä urosahmaa: kaksi Inarista Hammastunturin ja Sallivaaran paliskuntien alueilta, yksi Sallasta Pohjois-Sallan paliskunnan alueelta ja yksi Sodankylästä Lapin paliskunnan alueelta.

Lue seuraavaksi