1. yle.fi
  2. Uutiset

Ministeri Risikko: Soten virheet ja ongelmat korjataan varmasti

Sisäministeri Risikon mielestä valinnanvapauslakiesityksessä pitäisi selkästi sanoa, miten yhdenvertaiset palvelut toteutetaan.

sote-uudistus
Paula Risikko.
Antti Aimo-koivisto / Lehtikuva

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) myöntää, että sote-uudistuksen valinnanvapauslakiesitystä pitää korjata.

Risikon mukaan lakia valmistelleessa ministeriryhmässä oltiin eri mieltä siitä, olisiko lakiehdotusta pitänyt lähettää lausuntokierrokselle. Kiireellisen aikataulun vuoksi näin kuitenkin tehtiin.

Risikon mielestä nyt pitää arvioida sitä, tulisiko sotejärjestämislaki ja maakuntahallintolaki antaa eduskunnalle vasta yhtä aikaa valinnanvapauslain kanssa.

– Itse olen sitä mieltä, että korjata pitää ne, mitä sieltä nyt tulee lausuntokierroksen aikana ja mutta jo ne mitä siitä tiedetään, Risikko sanoo.

– Tämä on osa maakuntalakia ja myös sotejärjestämislakia. Nyt kun tämä on iso kokonaisuus, niin mielestäni nämä pitää katsoa kokonaisuutena.

Yhdenvertaisuuden toteuttamiselle selvät säännöt

Risikon mukaan maakunnilla ei voi olla kovin paljon variaatioita, jos kansalaisille halutaan yhdenvertaiset palvelut.

– Kyllä se pitää selkeästi sitten sanoa, että miten se yhdenvertaisuus toteutetaan.

Risikko ei lämpene ajatukselle, että sote-uudistuksen valinnanvapauslaki siirrettäisiin parlamentaariseen valmisteluun.

– Olen kyllä sitä mieltä, että siitä tehdään nyt niin hyvä, että se sitten menee läpi.

Hänen mielestään nyt kokonaisuutta pitää katsoa siten, pitääkö sotejärjestämislakiin ja maakuntalakiin mahdollisesti tehdä joitakin muokkauksia, jotta uudistuksesta saadaan parempi.

Ministeri vakuuttaa, että uudistuksen tarkoituksena ei ole aiheuttaa kaaosta. Hänen mielestään olisi outoa, jos Suomi ei pystyisi toteuttamaan valinnanvapausmallia, joka lisäisi sosiaali- ja terveyspalvelujen saatavuutta.

Lue seuraavaksi