Pori hyväksyi miljoonatuet lentoliikenteelle – lennot alkavat huhtikuussa

3,5 miljoonan euron tuesta lentoliikenteelle jouduttiin äänestämään Porin kaupunginvaltuustossa.

liikenne
Kuvassa Nextjet lentokone.
Nextjet alkaa lentää Porista Helsinkiin ja Tukholmaan.Nextjet

Pori on hyväksynyt 3,5 miljoonan euron markkinointituen lentoliikenteelle. Reittilennot Porista alkavat uudestaan huhtikuussa.

Valtuusto hyväksyi ruotsalaisen lentoyhtiön Nextjet (siirryt toiseen palveluun)in ja Porin kaupunki sopimuksen Pori–Helsinki- ja Pori–Tukholma-reittien avaamisesta.

Sopimuksen hinta Porille on 2017–19 yhteensä 3,5 miljoonaa euroa. Nextjet palkkaa Poriin myyjän sekä lentoja hoitamaan kolme lentokonemiehistöä.

Tuki vaati äänestyksen

Lentoja ei hyväksytty yksimielisesti. Pekka Satomaa (Ryhmä Satomaa) esitti ensin, että lentoliikenteen tuki palautettaisiin valmisteluun. Lentojen palautus hylättiin äänin 58–7 ja käsittelyä päätettiin jatkaa.

Tämän jälkeen käytiin varsinainen äänestys lentojen tukemisesta. Vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja Tapio Furuholm hämmästeli, miten Porilla on varaa tukea miljoonilla lentoliikennettä mutta rahasta on jatkuvasti pulaa, kun on kyse kouluista tai terveydenhuollosta.

Sen sijaan vasemmistoliiton Raisa Ranta piti puheenvuoron lentojen tukemisen puolesta. Hän toivoi, että myös naapurikunnat ja yritykset osallistuisivat lentoliikenteen kustannuksiin.

Lentoliikenteen tuki voitti äänin 60–5.

Ei kannattavaa ilman tukea

Edellinen Porista Helsinkiin lentoja järjestänyt yhtiö Airest irtisanoi sopimuksen Porin kaupungin kanssa lokakuussa ja lopetti lennot kannattamattomina. Myös tätä ennen on käynyt selväksi, että lentoliikenne ei toimi ilman kaupungin mittavaa tukea.

Jos lennot eivät alkaisi, lentokenttiä ylläpitävä Finavia saattaisi lopettaa Porin lentoaseman ylläpidon. Tämä tulisi Porin kaupungille kalliiksi, sillä kaupunki haluaa ylläpitää lentokenttää siellä olevan ilmailuopiston takia.

Yrityksiltä vaatimuksia

Teollisuus on painostanut kaupunkia toimimaan lentoliikenteen avaamisen puolesta. Muun muassa ulvilalainen automaatioyhtiö Cimcorp on kertonut laajentavansa toimintaansa, mutta vain, jos lentoliikenne alkaa uudestaan.

Porin kaupungin sopimus Nextjetin kanssa solmitaan niin, että jos lennot alkavat tuottaa voittoa, Pori saa voitoista 2/3 ja Nextjet 1/3, kunnes Porin sijoittama raha on maksettu kokonaan takaisin. Sen jälkeen voitot menevät Nextjetille.

Lentoja lennetään 33-paikkaisella Saab 340 -koneella. Yhtiö lentää sopimuksen mukaan arkipäivisin Porista Helsinkiin kolme ja Tukholmaan kaksi edestakaista vuoroa. Lentoja on aiempaa tiheämmin. Myös sunnuntaisin on yksi edestakainen vuoro.