Porin valtuusto ei käynyt tuulimyllyjä vastaan – Lammin tuulipuiston valmistelu saa jatkua

Porin kaupunginvaltuusto kävi tiukan keskustelun ja äänestyksen Ahlaisten Lammiin suunnitellusta tuulipuistosta.

Pori
Tuulivoimala puolipilvistä taivasta vasten.
Arvo Vuorela / Yle

Porin kaupunginvaltuusto on päättänyt, ettei se hylkää ainakaan vielä Ahlaisten Lammiin suunniteltua suurta tuulipuistoa. Äänestys päättyi äänin 37–28.

Kaupunginhallitus esitti vielä äskettäin kaavan hylkäämistä, mutta sosiaalidemokraatit muuttivat juuri valtuuston kokouksen alla mieltään voimaloista.

SDP on aiemmin vastustanut kaavaa muun muassa kaupunginhallituksessa. Mielipiteen vaihdoksen takana on se, että tuulivoimaloita rakennuttavat yhtiöt ovat äskettäin luvanneet, että voimaloita rakennettaan Porissa työpulasta kärsivällä Technipin Mäntyluodon-telakalla.

SDP haluaa saada lisää selvityksiä myös tuulivoimaloiden haitoista, jotka ovat pelottaneet sekä ahlaislaisia että muita porilaisia valtuustoryhmiä kuin demareita ja kokoomusta, joka yhtyi palautusesitykseen.

Uusi päätös syksynä

Tuulivoima-asia palaa valtuustoon todennäköisesti ensi syksynä. Tuolloin tuulivoimayhtiöt ovat saaneet lisäselvityksensä valmiiksi. Ratkaisun tekee uusi, kuntavaaleissa valittava valtuusto.

Päätöstä vastustaneet valtuutetut pitivät ihmeellisenä, että valtuusto päätyi tekemään aiemmasta periaatepäätöksestään poikkeavan ratkaisun. Valtuusto on päättänyt vuonna 2015, että Porissa ei rakenneta tuulivoimaa kahta kilometriä lähemmäs asutusta.

Voimaloiden rakentamista vastustavat poliitikot saivat puheenvuodoilleen raikuvat aplodit valtuustosalin eteiseen kokoontuneilta ahlaislaisilta. Kiihkeitäkin puheenvuoroja palautusta vastaan kuultiin perussuomalaisten, vihreiden, vasemmistoliiton ja keskustan riveistä.

Vastustajat muun muassa hämmästelivät, että palautusesityksessä ei asetettu selkeää aikataulua, jolla kaavoitus pitää saada valmiiksi. Samoin ihmeteltiin, että teollisuuden painostus pystyi ohittamaan Ahlaisten asukkaiden toiveet poliitikkojen muodostaessa mielipidettä tuulipuistosta.