Eurooppaan pyrkivät siirtolaiset yrittävät välttää Libyaa kaikin keinoin

Ihmissalakuljettajat hoputtavat siirtolaisia uhkaamalla, että Libya pelastaa pian enemmän väkeä Välimeren aalloista.

Libya
Mies vetää yöllä kumivenettä narusta rantaan, veneessä paljon ihmisiä.
Libyan rannikkovartiosto veti tämän kumiveneen Tripolin satamaan helmikuun alussa.EPA

Avustusjärjestöjen edustajat ja turvapaikanhakijat kertovat, että Libyan painajaismaiset olot saavat yhä useamman siirtolaisen yrittämään Italiaan pääsyä. Italiaan lähinnä Afrikasta tulevien määrä on alkuvuonna kasvanut 50–70 prosenttia vuosien 2015 ja 2016 alkukuukausiin verrattuna.

Viime päivinä Välimerestä on pelastettu yli 2700 ihmistä. Italian hallituksen mukaan maahan on tänä vuonna tullut yli 13400 siirtolaista.

– Italiaan tulleiden määrä kasvaa, koska olot Libyassa muuttuvat koko ajan vaarallisemmiksi, arvioi Kansainvälisen siirtolaisjärjestön IOM:n tiedottaja Flavio Di Giacomo.

Ihmissalakuljettajat hoputtavat siirtolaisia lähtemään matkaan mahdollisimman pian, koska EU yrittää löytää keinoja salakuljetuksen lopettamiselle. Italian rannikkovartiosto on sopinut kouluttavansa ja varustavansa Libyan rannikkovartiostoa salakuljettajien veneiden pysäyttämiseen ja ihmisten pelastamiseen. Tätäkin salakuljettajat käyttävät hyväkseen: matkaan on lähdettävä nyt, sillä pian Libyan rannikkovartiosto pelastaa merestä, ja juuri Libyaan pelastetut eivät halua.

Lähde: AFP