Oscar-skandaali: Väärän kirjekuoren antanut kirjanpitäjä twiittasi lavan takaa vain hetkeä ennen palkinnon jakamista

Juontaja Jimmy Kimmel kiitti näyttelijä Denzel Washingtonia avusta Oscar-lavalla vallinneen hämmennyksen selvittämisessä.

Oscar-palkinto
Warren Beatty (oik.) jakamassa parhaan elokuvan Oscaria vuonna 2017.  Episodi päätyi todelliseen sekoiluun, jonka jälkitilanteessa tämä kuva on otettu.
Oscar-gaalan lavalle syntyi kaaos, kun kävi ilmi, että parhaan elokuvan palkinto oli annettu väärälle voittajalle. Mark Ralston / AFP

Konsulttiyhtiö PricewaterhouseCoopersin yksi työntekijä antoi väärän kirjekuoren parhaan elokuvan palkinnon jakajille eilisessä Oscar-gaalassa, kertoivat uutistoimistot tiistaina.

Gaalassa tapahtui kaikkien aikojen skandaali, kun parhaaksi elokuvaksi julistettiin väärä elokuva.

La La Land -musikaalin tekijät olivat jo lavalla pitämässä kiitospuheita, kun selvisi, että palkinto kuuluikin Moonlight-elokuvalle.

Konsulttiyhtiö PricewaterhouseCoopers on ottanut vastuun tapauksesta.

Yhtiön lausunnon mukaan kirjanpitäjä Brian Cullinan antoi vahingossa parhaan naispääosan kirjekuoren Warren Beattylle ja Faye Dunawaylle parhaan elokuvan kuoren sijasta.

Beattyn ja Dunawayn oli määrä julkistaa parhaan elokuvan palkinnon saaja.

Naispääosan kirjekuoria oli varmuuden vuoksi kaksi.

Musikaalin tuottaja korjasi virheen ensin

Dunaway luki kuoresta nimen La La Land, koska naispääosan palkinnon sai Emma Stone La La Land -elokuvasta.

– Kun virhe huomattiin, Cullinan ja hänen työparinsa eivät ryhtyneet korjaustoimenpiteisiin riittävän nopeasti, PwC sanoi lausunnossaan.

Virheen joutui korjaamaan ensimmäisenä La La Land -musikaalin tuottaja Jordan Horowitz, joka jo oli lavalla pitämässä kiitospuhetta.

– Kaverit, olen pahoillani. Ei, tässä on virhe. Moonlight, te voititte parhaan elokuvan [palkinnon]. Tämä ei ole vitsi, Horowitz sanoi lavalla.

Julkaisi vain hetkeä ennen kuvan tähtinäyttelijästä

Sanomalehti Wall Street Journal (siirryt toiseen palveluun) kertoi myöhemmin, että Cullinan oli julkaissut näyttämön takaa kuvan parhaan naispääosan palkinnon saaneesta Emma Stonesta vain paria minuuttia ennen sekaannusta. Kuva oli lähetetty Twitteriin.

Se oli myöhemmin poistettu Cullinanin tililtä, mutta löytyi yhä muualta Twitteristä.

Cullinan kuuluu PwC:n ylimpään johtoportaaseen ja on sen osakas.

Hän ei ole toistaiseksi kommentoinut Oscar-gaalan kirjekuoriepisodia. Yhtiön Yhdysvaltojen-johtajan Tim Ryanin mukaan Cullinanista tuntuu "aivan kauhealta".

Hän ei usko, että Twitter-viestimisellä olisi ollut vaikutusta Cullinanin erehdykseen.

PricewaterhouseCoopers on ollut vastuussa Oscar-äänten taulukoinnista ja tietojen salassapidosta 83 vuotta. Sitä arvosteltiin hitaudesta palkintosotkun selvittämisessä.

Yhtiöltä meni tunteja pelkästään sen vahvistamiseen, että Dunaway ja Beatty olivat saaneet väärän kirjekuoren.

Jimmy Kimmel, Jordan Horowitzin (vas.) ja Warren Beatty
Jimmy Kimmel (kesk.) joutui selvittämään parhaan elokuvan palkinnossa tapahtunutta sekaannusta Jordan Horowitzin ((vas.) ja Warren Beattyn kanssa Oscar-gaalassa. Mark Suban / EPA

Denzel Washington pelasti tilanteen

Oscar-gaalan juontanut näyttelijä Jimmy Kimmel avasi maanantai-iltana tuntojaan Jimmy Kimmel Live -televisio-ohjelmassaan.

Hänen mukaansa lavalla vallitsi kaaos väärän voittajan julkistamisen jälkeen. Hän oli itse jo valmistautunut päättämään ohjelman yleisön joukossa, eikä lavalle uudestaan noustuaan tiennyt, mitä tehdä.

Sitten eturivissä istunut palkittu näyttelijä Denzel Washington kiinnitti hänen huomionsa.

– Barry! Washington huusi.

– Lopulta ymmärsin, että Moonlightin ohjaaja Barry Jenkins seisoi takanani ja Denzel tahtoi, että annan mikrofonin hänelle kiitospuhetta varten. Luojan kiitos Denzel oli siellä järjen äänenä, Kimmel sanoi ohjelmassaan.

Kimmel oli show'n loppumisen jälkeen puhunut Warren Beattyn kanssa. Tämä oli näyttänyt Kimmelille saamaansa väärää kirjekuorta. Sen sijaan Dunaway oli poistunut paikalta heti sekaannuksen käytyä ilmi.

Lähteet: Reuters, AP