Hyppää sisältöön

Tutkija: Homo- ja transnuoret kokevat syrjintää miehisillä työpaikoilla ja epäröivät kasvatusalaa

Helsingin yliopiston tutkijan Jukka Lehtosen mukaan etenkin transnuoret kertovat kokeneensa epäasiallista kohtelua.

Ylen aamu-tv: Seksuaalivähemmistöjen syrjintä työelämässä
Ylen aamu-tv: Seksuaalivähemmistöjen syrjintä työelämässä

Helsingin yliopiston vanhemman tutkijan Jukka Lehtosen mukaan miesenemmistöisillä aloilla suhtaudutaan keskimäärin kielteisemmin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuin naisvaltaisilla aloilla.

Lehtonen on mukana Suomen Akatemian työelämän tasa-arvoisuutta tutkivassa WeAll-hankkeessa, jossa on kysytty syrjinnästä lähes 2 000 homo- ja transnuorelta. Aikaisemmin nuorten näkemyksiä on kartoitettu hyvinvoiva sateenkaarinuori -hankkeessa.

– Osa ei-heteroseksuaaleista miehistä jättää valitsematta joitain miesenemmistöisiä aloja, koska he jo etukäteen ajattelevat, että siellä voi esiintyä syrjintää.

Lehtonen sanoo Ylen aamu-tv:n haastattelussa, että tutkimuksen perusteella nuoret miettivät, voivatko he esimerkiksi homoseksuaaleina kouluttautua papiksi tai lastentarhanopettajiksi.

– Edelleen tällaiset mielikuvat, oletukset ja pelot ovat vahvoja. Aika iso osa vastanneista transnuorista kertoi, että sukupuolen moninaisuuteen liittyvät asenteet ovat vaikuttaneet heidän koulutus- ja uravalintoihinsa, sanoo Lehtonen.

Hänen mukaansa etenkin transnuoret kertoivat kokeneensa useammin epäasiallista kohtelua ja pelkäävänsä enemmän syrjintää.

– Pelko siitä, että he saisivat tulevaisuudessa hyvän työpaikan oli heillä suurempi muihin vastaajiin verrattuna.

.
.