1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Facebook

Piispanmunkki on piispanmunkki – "Ei mitään tekemistä Berliinin kanssa!"

Facebookiin on perustettu pieni mutta pippurinen ryhmä, joka käy väsymätöntä taistelua pomadapintaisen munkin oikeasta nimestä.

Facebook
Mies puraisee piispanmunkkia.
Dani Saariselle pomadakuorrutteisen munkin nimi on pläkkiselvä.Kalle Mäkelä / Yle

Kuvassa oleva leivonnainen on nimeltään piispanmunkki eikä mikään muu. Ryhmämme jäsenet pyrkivät levittämään piispanmunkin ilosanomaa koko maahan. Harhaoppisten mailla, kuten Varsinais-Suomen ulkopuolella, piispanmunkkeja on yritetty ilkeästi nimitellä omituisilla haukkumanimillä. Se ei ole hyväksyttävää. Me puolustamme piispanmunkkia viimeiseen hillotahraan asti!

Siinä se on, Facebookiin perustetun Piispanmunkki on piispanmunkki -ryhmän (siirryt toiseen palveluun) toiminta-ajatus. Ryhmän perustajat ja keskeiset aktivistit, Tiina Pirilä ja Dani Saarinen, eivät edes suostu lausumaan ääneen sanaa 'berliininmunkki'.

– Kyllä tämä ehdottomasti on piispanmunkki, sillä ei sitä toista ole olemassakaan, sanoo Dani Saarinen pidellen sormissaan pinkkikuorrutteista, kämmenen kokoista herkkua.

– Se toinen nimi on niin ruma. Iljettävä.

– Olemme tällaisia lähetystyöntekijöitä. Täytyy käyttää vain oikeita nimiä, ei mitään kerettiläisiä, selventää Tiina Pirilä.

Nainen sulkee silmänsä ja puraisee piispanmunkkia
"Niin ihanan turkulaista", huokaisee Tiina Pirilä.Kalle Mäkelä / Yle

"Pist siit sit viel viis piispist"

Monelle ryhmän jäsenelle piispanmunkin nimi on itsestäänselvyys. Siitäkin huolimatta että Turun seudun ulkopuolella harva edes tietää, mikä on piispanmunkki.

Halusin viikko sitten Helsingissä käydessäni ostaa piispanmunkin. Lapset sitä pyysivät. Ei auttanut kuin sydän verta valuen pyytää tiskiltä nöyrästi berliininmunkkia.

Kun väitellään piispanmunkin nimestä, kinastelu laajenee helposti myös leivonnaisen yksityiskohtiin. Minkä värinen kuorrutteen kuuluu olla? Onko piispanmunkki pyöreä vai pitkulainen? Onko sisällä hilloa vai ei?

– On kahta koulukuntaa. On niitä, joiden mielestä on ihan sama, minkä väristä sokerikuorrute on. Sitten on niitä, joiden mielestä valkoinen pomada kuuluu piispanmunkkiin ja vaaleanpunainen siihen toiseen…

Munkkientusiastien mukaan piispanmunkin sisälle kuuluu nimenomaan vadelmahillo. Usein munkki on niin paksu, että huonokuntoisemmilla leukanivelillä käy työstä saada suu riittävän isoksi.

Piispanmunkissa on sananmukaisesti hyvä näppituntuma. Rasvaa saa pyyhkiä sormistaan jokaisen haukkauksen jälkeen.

Piispanmunkki-aktivistin valitus ruokakaupalle
Piispanmunkki-aktivistin tekemä valitus kauppaketjulle.Päivi Leppänen / Yle

Vääntämistä riittää

Piispanmunkki on piispanmunkki -ryhmän perustaminen sai alkunsa sisäpiirin hassuttelusta. Perustajat pohtivat tapoja, miten he saavat ihmiset ymmärtämään, mikä herkun oikea nimi on.

– Twitterissä on tullut jonkun verran tätä väännettyä – varsinkin helsinkiläisten kanssa. He ovat kyllä hankalia tapauksia tässä asiassa, Dani Saarinen päivittelee.

– Esikuva ryhmän nimelle oli Yhdyssana on yhdyssana -ryhmä (siirryt toiseen palveluun), joka on suuri lempparini. Se kuvaa hyvin ideaa: asiasta ei ei tarvitse edes keskustella. Piste, Tiina Pirilä sanoo.

Berliner Pfannkuchen on jotain ihan muuta

Tarina kertoo, että noin sata vuotta sitten turkulainen leipuri päätti kansankielistää munkin nimen. Turku oli arkkipiispan kotikaupunki, joten mikäpä olikaan juhlallisempaa kuin antaa nautinnolle nimeksi piispanmunkki. Alkuperäiseksi väitetty valkoinen kuorrute viittaa siis piispan valkoisiin lipereihin.

– Ei se edes ole mistään Berliinistä! Tämäntyyppinen munkki on alunperin 700-luvun Baijerista. On olemassa Berliner Pfannkuchen, mutta se on ihan sellainen sokerimunkki. Baijerilainen esikuva on paljon lähempänä piispanmunkkia, Tiina Pirilä taustoittaa.

Paljonko piispanmunkissa on kaloreita?

– Liian paljon, Dani Saarinen sanoo.

– Ei kyllä kiinnosta yhtään. Jos sitä pitää saada, niin sitten sitä pitää saada, Tiina Pirilä toteaa.

Varsinaissuomalaisten leipomoiden tuoteselosteista käy ilmi, että piispanmunkki painaa noin sata grammaa. Energiaa yhdessä munkissa on 320–390 kilokaloria.

Kartta leipomoista, jotka ovat ymmärtäneet oikean nimen
Aktivistien laatima kartta leipomoista, jotka käyttävät "oikeaa" leivonnaisen nimeä.Päivi Leppänen / Yle

Ei boikottia, vaan suosimista

Piispanmunkki-ryhmässä on väsätty jopa kartta, jossa on punaisella ympäröity ne paikkakunnat, joiden leipomot käyttävät leivonnaisestaan "oikeaa" nimeä.

– Fazer on kyllä surullinen tapaus. Joka paikassa heidän munkeillaan on väärä nimi. Täytyy varmaan ottaa silmätikuksi, Dani Saarinen toteaa.

Ryhmäläiset kuitenkin kaihtavat leipomoiden, kauppojen tai kahviloiden boikotoimista.

– Ei ehkä noin päin. Paremminkin niin, että suosimme paikkoja, jotka ovat ymmärtäneet asian, Pirilä pehmentää.

– Aina voi pyrkiä ojentamaan, jotta tulevaisuus olisi valoisampi, Saarinen jatkaa.

Selvältä vaikuttaa, miten rakas lapsi piispanmunkki on. Sen verran monta nimeä sille löytyy: piispanmunkki, piispis, pispis, berliininmunkki, pomadamunkki, pumadamunkki, töhnämunkki, rähmämunkki, räkämunkki, röhnämunkki, plakkipulla, punapää, vinyylikattonen, sydämenpysäyttäjä, prinsessapulla...

Lähikuvassa puoliksi syöty piispanmunkki
Kalle Mäkelä / Yle

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran helmikuussa 2017 ja päivitetty Turun 790-vuotispäivänä 23.1.2019.

Yle Areena: Radiohaastattelu "Piispanmunkki on piispanmunkki"

Lue seuraavaksi