Merenkurkun matkailuyrittäjä tekee talvella tappiota – "Ei sillä edes sähköjä makseta"

Merenkurkun matkailuyrittäjien elinkeino on paljolti kiinni jäätilanteesta. Kun jää ei kanna, jää tilikin pieneksi. Alueella talvisin toimivien yrittäjien määrä on hyvin pieni.

Merenkurkku
Juhani Ahola
Juhani Ahola uskoo, että jäät kestävät vielä vielä pitkään kantavinaAntti Haavisto / Yle

Merenkurkun maailmanperintöalueella riittää vilskettä kesäaikaan. Talviaikaan alue kuitenkin hiljenee, mutta ei aivan täysin.

Talvella elinkeino on paljolti kiinni jäätilanteesta. Tämän vuoden jäätalvi on ollut hyvin vaihteleva ja epävakainen. Jannen Saluuna -ravintolaa pitävän yrittäjä Juhani Ahon mukaan talven aukiolot eivät ole kannattavia.

– Tammikuu oli kutakuinkin nolla. Retkiluistelijat kävivät ottamassa kahvin tai kaakaon ja munkin. Niitä myytiin muutama kymmenen, mutta ei sillä edes sähköjä makseta, Juhani Ahola toteaa.

Yrittäjä on tottunut, että talvella tehdään tappiota.

– Se on ylläpitämistä ja eläkeläisillä on aikaa pitää tätä auki. Keväällä sitten katsotaan, että millaisesta miinuksesta sitä kesää lähdetään tekemään, Aho toteaa.

Jukka Viita-Aho
Jukka Viita-Aho pilkilläAntti Haavisto / Yle

Tammi-helmi-maaliskuu ovat kuoleman kuukausia

Laajalla Merenkurkun saaristoalueella talvisaikaan toimivien yrittäjien määrä on hyvin pieni. Sisäsaaristossa Kuusisaaressa sijaitsevan Jannen saluunan lisäksi alueella on muun muassa Klobbskatissa sijaitseva Kalle´s Inn, Björköbyssä olevat Merenkurkun Majatalo ja Björkö Camping sekä Raippaluodossa Berny ja Villa MeriBjörkö. Näiden lisäksi mantereelta meren ääreltä löytyy joitain tilausravintoloita ja eräoppaita.

Viidettä vuotta Villa MeriBjörkötä isännöivä eräopas ja elämyspalveluyrittäjä Jukka Viita-Aho sanoo, että yritykset tekevät keskenään paljon yhteistyötä. Talvisaikana ei kuitenkaan tehdä suurta tiliä.

– Tilauksilla saa paikattua kiinteitä kuluja. Tottakai sitten itsekin saa huilattua, levättyä ja laitettua itseä kuntoon. Samoin kiinteistöä pitää kunnostaa. Kun kesä alkaa, mennään pää kolmantena jalkana, Viita-Aho kertoo.

Viita-Ahon mukaan tammi-, helmi- ja maaliskuu ovat kuoleman kuukausia. Mutta kun kesä koittaa, jatkuu kausi pitkälle syksyyn. Vaasan kansainvälisyys tuo talvikausille vähän eloa.

– Viimeisen viikon aikana mulla on ollut täällä asiakkaana kymmentä eri kansallisuutta: Kiina, Intia, Oman, Turkki, Italia, Espanja... suhteellisen kansainvälistä touhua tämä on, Viita-Aho hymyilee.

Enemmän elämäntapa kuin ura

Yrittäjyys talvisaikaan alueella ei ole helppoa. Viita-Ahon mukaan se on pikemminkin elämätapa kuin ura. Viita-Ahon mukaan alueella tehdään kovasti töitä, että alueelle saataisiin enemmän ympäri vuoden olevia tapahtumia.

Vaikka kulunut talvi on jäiden suhteen ollut erityisen huono, uskoo Ahola, että jäät kantavat autoa vielä kuukauden päivät.

– Tien pohja on todella hyvässä kunnossa ja rannoilla täällä mitataan 60 senttiäkin, Ahola kertoo.