Pienellä Hirvensalmella paljon mökkiläisiä, mutta taloudellinen tilanne kiristynyt

Hirvensalmella on enemmän kesämökkejä kuin vakinaisia asukkaita, joten vapaa-ajanasukkaista kaivataan lisää virtaa itsenäisen kunnan palvelujen ylläpitoon.

Hirvensalmi
Hirvensalmi on tehnyt tiivistä yhteistyötä Mikkelin kanssa.
Risto Puolimatka / Yle

Hirvensalmi tunnetaan kuntana, jolla menee taloudellisesti hyvin. Tuloveroprosentti on Etelä-Savon matalimpia, 20 prosenttia, ja valtakunnallisesti tarkasteltuna kunnalla on velkaa poikkeuksellisen vähän. Ei olekaan ihme, että kunta halutaan säilyttää itsenäisenä.

Horisonttiin on kuitenkin viime vuosina kerääntynyt harmaita pilviä. Valtapuolue keskusta sanoo, että edessä ovat "tarkan euron ajat". Itsenäisen KuntaLiikkeen mukaan Hirvensalmen sosiaali- ja terveysmenot ovat viimeisen neljän vuoden aikana kasvaneet parilla miljoonalla eurolla. Aiemmin sotepalvelut tuotti Mikkelin kaupunki, tämän vuoden alusta palveluista on vastannut Essoten kuntayhtymä.

Kokoomus arvioi, että kun sosiaali- ja terveyspalvelut vuonna 2019 siirtyvät maakunnille, jäljelle jäävät verotulot kattavat hyvin kunnan toiminnan. Veroprosenttia nostettiin juuri puolella prosenttiyksiköllä 20:een, eivätkä puolueet halua lisäkorotuksia.

Viimeisen vuoden aikana Hirvensalmen työttömyysprosentti on laskenut 13,5 prosenttiin, mikä on yksi Etelä-Savon kuntien matalimmista luvuista.

Elinkeinoelämässä riittää edelleen kehitettävää. Suurin puolue keskusta houkuttelisi yrityksiä kaavoituksen ja kuntastrategian avulla. Itsenäinen KuntaLiike jatkaisi Uutelan teollisuusalueen ja asuinalueiden tehokasta markkinointia.

Hirvensalmella on yli 3 000 mökkiä ja kokoomus uskoo, että kesäasukkaat ovat kunnan käyttämätön voimavara. Puolueen mukaan etätyöskentelyä tulee helpottaa esimerkiksi laajentamalla nopeaa nettiyhteyttä ja tarjoamalla kuntakeskuksessa toimistotiloja. Lisäksi kokoomus ehdottaa viisivuotista kampanjaa, jossa tarjottaisiin kesäasukkaille ja pääkaupunkiseudun yrityksille räätälöityä kuntasuunnittelua.

Väki vähenee 10 prosentilla

Hirvensalmella on tällä hetkellä noin 2 300 asukasta, mutta väki ikääntyy ja vähenee vauhdilla. Ennusteen mukaan väkiluku laskee vuoteen 2030 mennessä lähes kymmenen prosenttia.

Yhtenä merkittävimmistä tulevaisuuden investoinneista eri puolueet pitävät palvelukeskus Heikinkodin perusparannusta. Myös vesi- ja viemäriverkoston korjaamista sekä jätevedenpuhdistamon päivittämistä pidetään tärkeänä investointikohteena.

Kuluvalla kaudella keskusta on pitänyt hallussaan yli puolta Hirvensalmen valtuustopaikoista. Nyt keskustan kuntavaaliehdokkaiden määrä on laskenut tuntuvasti viime vaaleista, samoin SDP:n. Vakiintuneita puolueita haastaa jälleen Itsenäinen KuntaLiike. Valtuuston 21 paikkaa tavoittelee yhteensä vain 34 ehdokasta.

Korjaus: Hirvensalmen veroprosentti on 20, eikä 19,5 kuten jutussa alunperin kerrottiin. Työttömyysprosentti on 13,5, ei 16,5.

Muutos 1.3.2017 klo 11:32: Muutettu otsikkoa ja sisältöä vastaamaan työttömyysprosentin laskua. Vuonna 2015 Hirvensalmen työttömyysprosentti oli Etelä-Savon korkeimpia, nyt tilanne on päinvastainen.

_Muutos 13.3.2017 klo 10:59: Jutun viimeinen kappale on muutettu vastaamaan kuntavaalien ehdokasasettelua. _

Lähteet: Yle Mikkelin kyselyyn vastasivat Hirvensalmelta keskusta, ItsenäinenKuntaLiike ja kokoomus.