1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. yksityistiet

Yksityisteiden kunnostusrahat viisinkertaistuivat Lapissa

Hallitus on kasvattanut yksityisteiden valtionavustukset yli puolitoistakertaiseksi viime vuodesta. Lapissa on kuitenkin käytössä kunnostusrahaa nyt peräti viisi kertaa enemmän kuin viime vuonna.

yksityistiet
Sinettäjärventie
Raimo Torikka/Yle

Valtio tukee yksityisteiden kunnossapitoa Lapissa yli puolella miljoonalla eurolla tänä vuonna. Lapissa on käytössä kunnostusrahaa nyt peräti viisi kertaa enemmän kuin viime vuonna.

  • 2016: 103 860 €
  • 2017: 518 596 €

Hallitusohjelmassa linjattiin, että harkinnanvaraisia määrärahoja lisätään yksityisteiden korjausvelan vähentämiseksi. Avustusta voi saada tierakenteiden korjaamiseen mutta myös esimerkiksi lossien ylläpitoon.

Lapissa määrärahoista päättää Lapin ely-keskus. Avustuksia voi hakea ympäri vuoden.

Avustus on 50-75 prosenttia

Ensisijaisesti avustetaan hankkeita, joissa on kyse esimerkiksi siltojen ja suurien rumpujen sekä tien routa- tai tulvavaurioiden korjaamisesta. Jos tien käyttäjinä on erityisesti raskasta liikennettä ja tien kunto aiheuttaa liikennöintiongelmia, määräraha voidaan käyttää myös teiden tavanomaisiin perusparannushankkeisiin, erityisesti laajojen kantavuuspuutteiden korjaamiseen.

Tien parantamishankkeissa valtionavustus on 50 prosenttia hyväksyttävistä arvonlisäverollisista kustannuksista. Erityisen tärkeissä hankkeissa, kuten siltahankkeissa, avustusosuus voi olla 75 prosenttia. Avustukseen oikeuttavia kustannuksia ovat parantamishankkeen suunnittelusta, toteutuksesta ja valvonnasta aiheutuvat kohtuulliset kustannukset.

Lue seuraavaksi