1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turve

Kuntavaalien alla kampanjoidaan turpeesta – puolesta ja vastaan

Suomessa on meneillään kaksi turvekampanjaa. Toinen pitää hölmönä sitä, että turvetta ei nosteta enempää polttoaineeksi, toinen taas vaatii turpeen energiakäytön lopettamista ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi.

Turvetta polttoainekuljettimelle Jyväskylän Keljonlahden voimalassa. Kuva: Yle

Jyväskylän Energian suurvoimaloissa Keljonlahdella ja Rauhalahdessa palaa turve. Sitä on noin puolet voimalaitosten polttoaineesta. Euroopan Unionissa turve katsotaan fossiiliseksi polttoaineeksi, eli se on rinnastettu esimerkiksi öljyn ja kivihiilen kanssa.

Jyväskylän voimaloissa turvetta on pakko polttaa, sillä niiden teknologia ei kestä pelkän puun polttamista. Voimalat voitaisiin muuntaa käyttämään pelkkää puuta – kahdeksannumeroisilla euromäärillä

– Ymmärtääkseni tekniikka on olemassa, mutta sen käyttöönotto tarkoittaisi todella isoja muutoksia, kymmenien miljoonien investointia. Silloin vaihtuisivat tekniikan lisäksi myös seinien paikat, sanoo Jyväskylän Energian markkinointi- ja viestintäjohtaja Satu Kuusinen.

Rauhalahden voimalaitos tulee teknisen käyttöikänsä loppuun joskus 2030-luvulla, Keljonlahti 2050-luvulla. Ilmastoaktiivit haluaisivat pikaisempaa muutosaikataulua, turpeenpolton pitäisi loppua muutamassa vuodessa.

– Turve pitää korvata uusiutuvilla energiamuodoilla, kuten aurinkoenergialla, tuulivoimalla, hukkalämmön talteenotolla ja älykkäillä uusilla ratkaisuilla. Muutoksen pitää tapahtua nopeasti, sanoo Ronja Karkinen Hiilivapaa Suomi -kampanjasta.

Jyväskylän Energian mukaan voimaloiden nopeutettu uusimisaikataulu nostaisi muun muassa kaukolämmön hintaa.

– Esimerkiksi kerrostaloyhtiössä merkittävä hinnankorotus voi muodostua isoksi ongelmaksi, sanoo Kuusinen.

– Jos rakenteet uusitaan vain sen mukaan, mikä on taloudellisesti järkevää, emme pysty pysäyttämään ilmastonmuutosta, argumentoi puolestaan Karkinen.

Vaikka energiantuottajan ja ympäristöaktivistin aikatauluissa on kertaluokan ero, näkemykset tulevasta ovat saman suuntaiset.

– Suuria sähkön ja lämmön yhteistuotantoon tarkoitettuja voimaloita ei välttämättä enää rakenneta. Ne korvataan hajautetulla ja pienimuotoisemmalla tuotannolla. Se tarkoittaa hyvin erilaista energiajärjestelmää, sanoo Kuusinen.

Turveväellä puolestaan on käynnissä laaja koko maan kattava kampanja turpeen puolesta. Aggressiivista kampanjaa käy lähes 300 yritysjäsenen Bioenergia ry. Sen mukaan Suomessa asuu maailman hölmöin kansa, koska se ei käytä turvetta tarpeeksi.

Kampanjan käytännön toteutuksen laatinut mainostoimisto on jo saanut sosiaalisessa mediassa niskaansa rajun palauteryöpyn, ja ympäristöväki on arvostellut kampanjaa vaaralliseksi ja vääristeleväksi.