1. yle.fi
  2. Uutiset

Tutkimus: Nimi muokkaa ihmisen ulkonäköä

Israelilaisen tutkimuksen mukaan ihmiset jopa leikkauttavat tukkansa nimensä mukaisesti.

psykologia
Pikkulapsi äidin sylissä. Heillä ja myös taustalla häämöttävillä ihmisillä on kansallisasut.
Alecksander vai Alecksandra, Andriy vai Anastasiya – ja miten nimi mahtaa vaikuttaa tämän ukrainalaislapsen vielä vähäiseen kampaukseen? Äiti ja lapsi ukrainalaisperinteen mukaisissa asuissa toissavuotisessa kevätjuhlassa Kiovassa. Roman Pilipey / EPA

Voiko ihmisen älyn, luotettavuuden ja muut ominaisuudet arvioida ensisilmäyksellä hänen ilmeistään? Tuskinpa. Israelilaisetutkijat päättivät katsoa asiaa toisesta näkökulmasta: Vaikuttaako meidän ulkonäköömme se, miten muut arvioivat meitä etunimemme perusteella?

Aiemmissa tutkimuksissa on osoitettu, että sukupuoleen, ihonväriin ja muihin sen kaltaisiin ominaisuuksiin perustuvat muiden stereotyyppiset olettamukset muuttavat ihmisen omaa käytöstä. Jerusalemin heprealaisessa yliopistossa (siirryt toiseen palveluun) ryhdyttiin selvittämään, voiko nimi olla vastaava tekijä.

Tutkimuksessa vapaaehtoisille esiteltiin joukko heille tuntemattomien ihmisten kasvokuvia ja lista etunimiä. Heitä pyydettiin arvioimaan, mikä nimi kuului kellekin. Yhdistelmät onnistuivat toistuvasti yli tilastollisen todennäköisyyden.

"Meistä tulee muiden oletusten näköisiä"

Esimerkiksi tapauksessa, jossa kuvan miehelle ehdotettiin nimeksi Jacob, Dan, Josef tai Nathaniel, nopanheitto olisi tuottanut tulokseksi oikean eli Dan-nimen keskimäärin 25-prosenttisesti. Vapaaehtoisten tulos oli selvästi parempi, 38 prosenttia.

Ero ihmisten arvausten ja tilastollisen todennäköisyyden välillä oli selvä silloinkin, kun kuvat ja nimivaihtoehdot eivät tarjonneet vinkkiä iästä, etnisestä taustasta tai muista sosioekonomisista yhteyksistä.

Myös muista ja maista kulttuureista peräisin olleet arvioijat päihittivät nopan, joskin ero oli pienempi kuin oman kulttuurin edustajia arvioitaessa.

– Tutkimuksemme osoitti, että ihmiset todellakin ovat nimensä näköisiä. Ja kaiken lisäksi vaikuttaa siltä, että nimi on itsensä täyttävä ennuste eli meistä tulee sen näköisiä kuin muut olettavat meidän olevan, sanoo psykologi Ruth Mayo.

Vauvan nimeäminen saa lisämerkitystä

Erityisesti vahvalta yhteys vaikuttaa nimen ja hiustyylin välillä. Kun koehenkilöille näytettiin vain kuvattujen hiukset, oikeaan osumisen prosentti luku oli edelleen korkea.

Sellainenkin seikka tutkimuksessa ilmeni, että syntymätodistukseen kirjoitettu nimi arvattiin keskimääräistä harvemmin oikein, jos ihminen todellisuudessa tunnetaan lempinimellä.

Tutkijoiden mukaan myös tämä puhuu sen puolesta, että ihmisestä käytetty nimi ja sen mukainen stereotypia kulkevat käsi kädessä.

Jos päätelmä pitää paikkansa edes pienessä määrin, se tekee lapsen nimen valitsemisesta uudella tavalla merkityksellistä hänen identiteetilleen, Mayo sanoo.

Tutkimus on julkaistu Journal of Personality and Social Psychology (siirryt toiseen palveluun) -lehdessä.

Lue seuraavaksi