1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuntavaalit

Naisjärjestöjen Keskusliitto: Naisia valittava myös kuntien johtoon

Sukupuolten välisen tasa-arvon kehitys on politiikassa jämähtänyt paikoilleen, arvostelee Naisjärjestöjen keskusliiton puheenjohtajan Eva Biaudet.

kuntavaalit
Nainen kopauttaa nuijan pöytään.
Anssi Lepikko / Yle

Kansanedustajista noin 40 prosenttia on naisia, kunnanvaltuutetuista vain noin 36 prosenttia. Valittujen naisten määrä väheni jonkin verran jo viime vaaleissa.

400 000 jäsentä edustava Naisjärjestöjen keskusliitto vaatii tasa-arvoa päätöksentekoon kunnissa. Järjestö toivoo kuntien sitoutuvan sukupuolten välisen tasa-arvon edistämiseen ja nostavan nykyistä enemmän naisia kuntien johtotehtäviin.

Sote-uudistus iskee varsinkin naisiin

Sukupuolten tasa-arvoisempi edustus on erityisen tärkeää alkavalla vaalikaudella, jota leimaa suuri sote-uudistus. Sosiaali- ja terveysalan työntekijöistä suurin osa on naisia.

Sote-uudistuksen henkilöstövaikutukset kohdistuvat pääosin naisiin. Mahdollisen huononnukset työehdoissa ja palkoissa heikentävät entisestään sukupuolten välistä palkkatasa-arvoa ja naisten eläkkeitä.

– Jos naiset eivät nyt äänestä naisia, ei heitä tule olemaan mukana tärkeissä kuntapäätöksissä kuten sote-uudistuksen valmistelussa, Naisjärjestöjen keskusliiton puheenjohtaja Eva Biaudet patistaa.

Mies äänestää useimmiten miestä

Kuntavaalien ehdokasasettelu päättyy tänään tiistaina. Naisten osuus valituista on aina jäänyt pienemmäksi kuin heidän osuutensa ehdokkaista. Tämä johtuu siitä, että naiset äänestävät sekä naisia että miehiä, mutta suurin osa miehistä äänestää miehiä.

Viime kunnallisvaaleissa naiset kävivät hitusen miehiä ahkerammin vaaliuurnilla: naisten äänestysprosentti oli noin 60 ja miesten noin 57.

Lue seuraavaksi