YK:n lastenjärjestö Unicef: Libyan pakolaiskeskukset helvetinloukkuja

Yli puolet YK:n lastenjärjestön Unicefin haastattelemista lapsista ja naisista on joutunut seksuaalisen hyväksikäytön ja muun väkivallan kohteeksi pyrkiessään Eurooppaan

turvapaikanhakijat
Mies viittilö kaltereiden takana. KUVAA EI SAA KÄYTTÄÄ UUDESTAAN
Unicefin välittämässä kuvassa näkyy kiinniotettu kaltereiden takana libyalaisessa pakolaiskeskuksessa. Keskuksessa oli tammikuussa noin 1400 ihmistä.UNICEF/Romenzi

– Meitä kohdellaan kuin orjia. Meitä lyödään, me emme saa puhdasta vettä ja ruokaa.

Näin kertoi YK:n lastenjärjestön Unicefin Libyassa haastattelema 14-vuotias nigerialainen Jon.

Jon kertoi tammikuussa tehdyssä haastattelussa, että taudit ja kylmyys ovat tappaneet ihmisiä pakolaiskeskuksessa, jossa häntä pidettiin.

Seksuaalisen väkivallan hyökyaalto

Unicefin raportin (siirryt toiseen palveluun) mukaan lapset ja naiset ovat massiivisen seksuaalisen ja muun väkivallan kohteina Libyan kautta kulkevalla pakolaisreitillä.

Unicef haastatteli yli sata naista ja lasta. Yli puolet heistä kertoi joutuneensa raiskausten tai huonon kohtelun kohteiksi. Joitakin naisia oli raiskattu useita kertoja matkan aikana.

Libyassa oli YK:n mukaan syksyllä 250 000 turvapaikanhakijaa ja siirtolaista. Joukossa oli 30 000 naista ja 23 000 lasta. Erityisessä vaarassa ovat yksin kulkevat lapset, ja heitäkin on useita tuhansia.

Pakolaiset aseellisten ryhmien armoilla

Suurin osa pakolaisista ja siirtolaisista on pidätyskeskuksissa, joita Unicef luonnehti pakkotyöleireiksi ja vankiloiksi.

– Keskuksista on tullut helvetinloukkuja ihmisille, jotka ovat olleet kiinniotettuina kuukausia, sanotaan Unicefin raportissa.

Libyassa ei tällä hetkellä ole toimivaa hallitusta vaan maa on kilpailevien aseellisten ryhmien temmellyskenttänä.

Turkki-sopimus näkyy Libyassa

Unicefin mukaan aseelliset ryhmät ovat ottaneet pakolaiskeskukset haltuunsa ja pyörittävät myös omia keskuksia. Taistelijat ovat lisäksi sotkeutuneet salakuljetukseen joko itsenäisesti tai yhteistyössä ihmissalakuljettajien kanssa.

Sekasorrosta huolimatta Libyasta on tullut tärkein reitti Eurooppaan pyrkiville turvapaikanhakijoille ja siirtolaisille.

Monet valitsevat vaarallisen Välimeren ylityksen sen jälkeen, kun Turkin ja EU:n pakolaissopimus tyrehdytti pakolaisliikenteen Turkista Kreikkaan.

Sekasorto kiihdyttää pakolaisten tuloa

Jotkut Libyasta tulevat siirtolaiset eivät alun perin suunnitelleet pakoa Eurooppaan. Uutistoimisto AFP:n mukaan viime viikolla Välimereltä pelastettu 75 bangladeshilaisen ryhmä oli tullut Libyaan vierastyöläisinä neljä vuotta sitten. Bangladeshilaiset päättivät lopulta paeta väkivaltaisia oloja.

Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön IOM:n mukaan ongelmat Libyassa kiihdyttävät pakolaisten tuloa.

– Tulijoiden määrän kasvu on todennäköisesti seurausta siitä, että olot Libyassa muuttuvat entistä vaarallisemmiksi, IOM:n tiedottaja Flavio Di Giacomo sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Libyasta uusi kumppani EU:lle

EU on yrittänyt (siirryt toiseen palveluun) tehdä samantyylisen pakolaissopimuksen Libyan kanssa kuin se teki Turkin kanssa vuonna 2016. Turkin kanssa tehty sopimus tyrehdytti turvapaikanhakijoiden tulon Kreikan saarille.

Turkki-ratkaisua on arvosteltu ihmisoikeuksien vastaiseksi ja siitä, että ihmisten palauttaminen Turkkiin voi olla suorastaan vaarallista palautettaville. Sekasortoisessa Libyassa (siirryt toiseen palveluun) turvallisuus olisi vielä vakavampi ongelma.

EU on neuvotellut pääministeri Fayez al-Sarrajin johtaman hallituksen kanssa. YK:n tukema hallitus on heikko, ja Libyan itäosissa on toinen kilpaileva hallinto. Viimeksi viikko sitten pääministerin saattue joutui tulituksen kohteeksi (siirryt toiseen palveluun)pääkaupungin Tripolin keskustassa.

Heiveröinen hallitus

Pitävän sopimuksen teko heiveröisen hallituksen kanssa olisi käytännössä hankalaa puhumattakaan siitä, että EU voi joutua osalliseksi vakaviin ihmisoikeusrikkomuksiin.

Uutiset siitä, että EU yrittää pysäyttää tulijat näyttävät kuitenkin kiihdyttävän turvapaikanhakijoiden ja siirtolaisten virtaa. Ihmiset yrittävät ehtiä Eurooppaan ennen kuin reitti sulkeutuu.

Myös ihmissalakuljettajat hyödyntävät tilannetta pelottelemalla ihmisiä reitin sulkeutumisella, kertoo siirtolaisuusjärjestö IOM:n tiedottaja Flavio Di Giacomo.

Lähteet: Reuters, AFP