Politiikan tutkija: Perussuomalaiset ajoitti Kiemungin eron taitamattomasti

Erkka Railon mukaan perussuomalaisten toiminta osoittaa, että puolue ei suoraan vastusta Kiemungin arvoja, vaan halusi puuttua puolueen rahojen väärinkäyttöön.

Perussuomalaiset
Erkka Railo.
Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen erikoistutkija Erkka RailoYle

Politiikan tutkija Erkka Railo pitää perussuomalaisten viestintää kummallisena ja ristiriitaisena Terhi Kiemungin erottamista koskevassa tapauksessa.

– Pikemminkin minulle tulee siitä sellainen vaikutelma, että tässä on toimittu jotenkin hätiköidysti ajattelematta ihan loppuun saakka mitä halutaan saavuttaa tai mitä ei haluta saavuttaa, Railo sanoo.

Viime perjantaina perussuomalaisten puoluehallitus erotti Tampereen perussuomalaisten puheenjohtajan Terhi Kiemungin puolueesta matkalaskuihin liittyvän väärinkäytöksen vuoksi.

Maanantai-iltana Tampereen perussuomalaisten hallitus päätti, että Kiemunki jatkaa yhdistyksen puheenjohtajana. Kiemunki aikoo edelleen pyrkiä Tampereen kaupunginvaltuuston perussuomalaisten listalta.

Puolueelta ei selvää kantaa Kiemungin ehdokkuuteen

Erkka Railon mielestä päätös erottaa Terhi Kiemunki oli ajoitettu taitamattomasti ja ajattelemattomasti.

– On mahdollista, että puoluehallitus on saanut selville nämä taloudelliset epäselvyydet aika äskettäin ja kokenut, että heidän on toimittava nopeasti ja ripeästi, eikä sitten oikein ajatellut sitä, miltä viesti kuulostaa, Railo sanoo.

Railo sanoo, että puoluehallitus ei ole aivan loppuun saakka ajatellut sitäkään, millä tavalla päätös vaikuttaa Tampereen perussuomalaisten toimintaan kuntavaalien ehdokasasettelun viime metreillä. Kuntavaalien ehdokaslistat pitää lukita tänään tiistaina.

Railon mielestä puoluehallitus ei ole ainakaan suoraan sanonut, että Kiemunki ei voisi asettua ehdolle tai että Kiemunki ei voisi jatkaa tehtävissään Tampereella.

– Tämä entisestään korostaa sitä, että perussuomalainen puolue ei suorastaan vastusta niitä aatteita ja arvoja, joita Kiemunki on näissä räväköissä lausunnoissaan edustanut, vaan perussuomalaiset ovat halunneet erottamalla Kiemungin osoittaa, että eivät suvaitse puolueen rahojen väärinkäyttöä, Railo sanoo.

On mahdollista, että puoluehallitus on saanut selville nämä taloudelliset epäselvyydet aika äskettäin ja kokenut, että heidän on toimittava nopeasti.

Erkka Railo

Perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo on sanonut, että matkalaskut eivät olleet ainoa syy Kiemungin erottamiseen, vaan taustalla oli "kokonaisuuksien summa".

Joulukuussa Kiemunki sai tuomion kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Tuomio tuli blogi-kirjoituksesta, jossa Kiemunki käräjäoikeuden mukaan panetteli ja solvasi islamin uskontoa tunnustavaa ihmisryhmää. Kiemunki on ilmoittanut valittavansa tuomiosta hovioikeuteen.

Railon mielestä perussuomalaisesta puolueesta ei ole suoraan sanottu, että tuomio olisi vaikuttanut päätökseen erottaa Kiemunki.

– On sanottu toki, että tähän vaikutti moni asia, mutta mielestäni sitä ei ole sanottu selkeällä suomen kielellä, että tämä tuomio olisi vaikuttanut, Railo sanoo.

Slunga-Poutsalo: En ole huolissani

Yle Tampere tavoitti perussuomalaisten puoluesihteerin Riikka Slunga-Poutsalon kommentoimaan Tampereen yhdistyksen päätöstä pitää Kiemunki puheenjohtajanaan. Slunga-Poutsalo sanoo ymmärtävänsä ratkaisun.

– Vallan ymmärrettävä tilanne, koska Tampereella on ihan sama tilanne kuin kaikissa muissakin kunnissa: juuri nyt pitää keskittyä ehdokaslistojen jättämiseen ja viimeisten ehdokkaiden hankkimiseen, Slunga-Poutsalo sanoo.

– Olen aika vakuuttunut siitä, että kun muutama hektinen vuorokausi saadaan vedettyä maaliin, niin yhdistys laittaa itsensä ihan sääntömääräiseen tilaan. En ole yhtään huolissani enkä yllättynyt – on ymmärrettävää, että nyt fokusoidaan ehdokaslistoihin.

Puoluesihteerin mukaan perussuomalaiset ei puolueena aio nyt reagoida Tampereen perussuomalaisten päätökseen.

– Tässä vaiheessa ei ole tarpeen tehdä yhtään mitään. Kyllä Tampereen perussuomalaiset osaavat asiat hoitaa. En näe tässä mitään katastrofia ja kaaosta vaan ihan normaalia reagointia yllättäviin päätöksiin.

Onko mahdollista, että Tampereen perussuomalaiset ns. jatkavat niskurointia ja pitävät Terhi Kiemungin puheenjohtajanaan jatkossakin?

– Jossittelu on tässä aivan turhaa ja vähän hakemistakin sille, että tässä olisi jotain vastakkainasettelua. Siitä ei ole kysymys.