Tammisunnuntai-dokumentin kuvaukset alkoivat – pohjalaiset tunteella mukana

200 vapaaehtoista osallistuu historiallisen dokumenttielokuvan kuvauksiin Ylistarossa tällä viikolla. Avustajien puvut ja asusteet on tarkastettu vuoden 1918 mukaisiksi.

dokumenttielokuvat
Kirkkokansa valmiina dokumentin kuvauksiin.
Tammisunnuntai-dokumentin vapaaehtoiset kirkkokohtauksessa Ylistaron kirkossa. Kohtauksessa eletään joulukuuta 1917.Anri Koski/Yle

Lapualainen Martti Koski ja lähes pari sataa muuta vapaaehtoista on kokoontunut varhain tiistaiaamuna Ylistaron kirkkoon. On Tammisunnuntai -dokumenttielokuvan kuvausten ensimmäinen päivä ja kirkossa tehdään aikamatkaa joulukuun 1917 viimeisiin päiviin.

Koski on pukeutunut ajan henkeen. Hänellä on yllään isoisänsä ja isänsä vanhoja vaatteita. On lammasvuorinen turkki, karvalakki, villaiset pussihousut ja parinapitettu körttiliivi. Hopeakuorinen ”taskunauriskin” kuuluu rekvisiittaan, jota tarvitaan tänään.

– Ja pitkävartiset kintaat, joiden sisällä on pässinpökkimät lapaaset, Koski esittelee.

Kuvausten alkua odotellessa Koski muistelee isoisänsä setää Vilhelmi Koskea, joka 18-vuotiaana lähti sotaan ja haavoittui.

– Setä Vilhelmi haavoittui Tampereen likellä panssarijunaa vastaan käydyssä taistelussa, Koski kertoo. Setää haavoittanut luoti löytyy Koskelta kotoa edelleen.

Tammisunnuntai-dokumentin kuvauksissa talkoolaisena oleva Martti Koski (vas) löysi pukunsa isoisän ja isän vanhoista varastoista.
Tammisunnuntai-dokumentin kuvauksissa talkoolaisena oleva Martti Koski (vas) löysi pukunsa isoisän ja isän vanhoista varastoista. Pasi Takkunen/Yle

Omakohtaisia muistoja

Tammisunnuntai ajoittuu tammikuun lopulle 1918. Silloin armeijan ylipäälliköksi nimitetty Mannerheim antoi käskyn riisua venäläisvaruskunnat aseista viidellä paikkakunnalla Etelä-Pohjanmaalla. Yksi paikkakunnista oli Ylistaro, missä nyt kuvataan.

Ylistaron entinen kappalainen, jo eläkkeellä oleva Arvi Kallio on mukana kuvauksissa vapaaehtoisena.

– Tulin niin mielelläni, kun vaan ihminen voi hyvällä mielellä tulla, Kallio sanoo.

Kallio muistaa lapsuuskotinsa naapuruston miesten olleen mukana sodassa. Tammisunnuntain tapahtumat tulivat hänelle tutuiksi myös seurakuntatyössä.

– Kun tulin tänne 1965, vapaussodassa olleet kokoontuivat vuosi vuoden jälkeen tammisunnuntaisin ja jostain syystä kutsuivat minut tähän tilaisuuteen. Kuulin sanatarkasti monia tilanteita vapaussodasta ja myöhemmin olen usean vapaussoturin saanut siunata viimeiseen lepoon, Kallio kertoo.

Vapaaehtoisten avustajien puvut on asusteita myöten mietitty vastaamaan vuoden 1918 pukeutumista.
Vapaaehtoisten avustajien puvut on asusteita myöten mietitty vastaamaan vuoden 1918 pukeutumista. Pasi Takkunen/Yle

Mahdollisimman ajanmukaisesti

Osa pohjalaisista vapaaehtoisista on varustautunut kuvauksiin omin vaattein. Osalle on löydetty sopivat asut elokuvan tekijöiden toimesta. Kun palataan sata vuotta ajassa taaksepäin on tärkeää, että esimerkiksi vetoketjuja, tuotemerkkejä tai koruja ei näy.

– Asut näyttävät hyvältä, aika uskottavalta, sanoo dokumenttielokuvan ohjaaja Ilkka Vanne vapaaehtoisia katsellessaan.

Ylistaron kirkossa naiset ja lapset asettuvat istumaan penkkeihin eri puolelle kirkkosalia kuin miehet. Näin istuttiin 1917.

– Se oli minulle pieni yllätys. En tuntenut enkä ollut selvittänyt vanhoja kirkkotapoja. Jouduimme pikkuisen muuttamaan valaistusta sen takia, Vanne sanoo.

Hengennostatusta

Ensimmäisessä kohtauksessa, joka tiistaina kuvataan, veisataan virsi 365. Sata vuotta sitten se oli Siionin virsissä numero 100. Pari virrestä nyt laulettavaa säkeistöä liittyvät Ilkka Vanteen mukaan elokuvan teemaan.

– Tämä oli vahvistustapahtuma. Kansa halusi nostattaa henkeä, Ilkka Vanne sanoo.

Kun kirkosta lähdetään ulos, miehet järjestäytyvät ruoturintamaan ja lähtevät joen jäälle, ohjaaja paljastaa.

– He tekivät siellä jonkun verran sulkeisharjoituksia venäläisten majoituspaikkojen edessä näyttääkseen voimansa. Se oli ensimmäinen voimanosoitus täällä ennen varsinaista tammisunnuntaita, Vanne sanoo.

Vapaaehtoisia Ylistaron kirkonpenkissä Tammisunnuntai-dokumentin kuvauksissa.
Naiset ja miehet istuvat eri puolilla kirkkosalia Tammisunnuntai-dokumentin kuvauksissa.Pasi Takkunen/Yle

Ensi-ilta Ylistarossa

Tammisunnuntai-dokumentin on käsikirjoittanut kirjailija Antti Tuuri ja sen tuottaa Matila & Röhr Productions. Ensi-iltaa kaavaillaan ensi marraskuulle Ylistaroon Filmiä ja valoa –festivaaleille.

Kuvauksia jatketaan Ylistarossa koko tämä viikko.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus