Lappajärvellä angiinaepidemia – jo kymmeniä tartunnan saaneita

Tavallisesti viikossa tulee esiin yksittäistartuntoja, nyt on todettu kymmenkunta angiinaa viikossa. Tartuntojen kytköksiä toisiinsa selvitetään.

tartuntataudit
Naisella on suu auki ja lusikka suussa
Angiina on A-streptokokki -bakteerin aiheuttama nielurisatulehdus. Sitä hoidetaan yleensä antibioottikuurilla. Angiina tarttuu kosketuskontaktissa ja sitä esiintyy etenkin 5–15-vuotiailla.Miki Wallenius / Yle

Lappajärven alueella on alkuvuoden aikana todettu tavallista enemmän angiinaa. Tartunnan saaneita on yhteensä useita kymmeniä, pääosin lapsia ja nuoria.

Kun normaalisti esiin tulee viikossa yksittäisiä tapauksia, nyt tartuntoja on todettu kymmenkunta viikossa.

Vaikka angiina on etenkin lasten ja nuorten keskuudessa melko tavallinen tauti, sen esiintyminen tässä laajuudessa on poikkeavaa. Nyt puhutaan jo epidemiasta ja sen hoitamisesta.

Selvittelyssä tapausten kytkökset toisiinsa

Yksittäisiä angiinatapauksia on tullut esiin myös muualla Kuntayhtymä Kaksineuvoisen alueella, mutta niiden yhteyttä Lappajärven epidemiaan ei voida vahvistaa. Nyt selvitellään tautitapauksia ja niiden mahdollisia kytköksiä toisiinsa.

– Se voisi olla koulu, luokka, ryhmä tai päiväkotiryhmä, jossa tautitapauksia todetaan enemmän, sanoo päivystävä sairaanhoitaja Anne Vuorijärvi.

Nyt vietetään hiihtolomaviikkoa. Vuorijärvi arvelee, että lomaviikko saattaa helpottaa angiinatartuntojen määrää.

– Yleensä ne laantuvat, kun tartuntapintoja on vähemmän. Streptokokki ei elä pinnoilla kovin kauan, joten se häviää itsestään noin viikon kuluessa, Vuorijärvi sanoo.

Kurkkukipua ja kuumetta

Angiina alkaa tavallisesti kurkkukivulla ja kuumeella, joka voi nousta korkeaksikin. Monesti kaularauhaset ja nielurisat ovat turvoksissa. Lisäksi kurkusta saattaa löytyä peitteitä.

Angiina todetaan joko nieluviljelynä tai sairaanhoitajan tekemällä pikatestillä. Siihen liittyy jälkitautien riski.