Näkötorni kelpaisi Turun Kakolan omistajalle – Kahvilanpitäjän mielestä käsittämätön ajatus

Kiistanalainen Kakolan entisen vankila-alueen kaavaluonnosehdotus palaa lautakuntakäsittelyyn. Korkean tornitalon tilalle tulisi näkötorni.

Turku
Havainnekuva
Kakolayhtiöt

Turun luottamushenkilöt pohtivat jälleen historiallisen Kakolanmäen soveltumista korkean rakentamisen kohteeksi. Kaavaluonnosehdotuksessa entisen keskusvankilan alueelle voisi sijoittaa 45 metriä korkean näkötornin.

Alueen omistaja, Kakola-yhtiöiden hallituksen puheenjohtaja Olli Ojala kannattaa purjeen mallista kerrostaloa näköalatasanteineen. Näkötornivaihtoehtokin hänen mukaansa menettelee.

– Ei näkötorniratkaisu juuri muuttaisi vankila-alueen muita suunnitelmia. Joitakin yksityiskohtia ehkä pitää siinä tapauksessa miettiä uudestaan. Vähemmän rakennusoikeutta olisi tietysti käytettävissämme. Sille ei sitten voi mitään, pohtii Olli Ojala.

Kahvilanpitäjä ei kannata korkeaa rakentamista

Kakolanmäellä parin vuoden ajan kahvilaa pitänyt Heikki Sankari pitää puolestaan korkeaa rakentamista käsittämättömänä ratkaisuna. Näkötorni nousisi aivan hänen liikepaikkansa naapuriin.

– Onhan tämä poikkeuksellinen asia ihan valtakunnan mittakaavassa. On käsittämätöntä, että suojelupäätöksen saaneelle alueelle ollaan ehdottomassa tämän mittaluokan uudisrakentamista.

– Myös Ely-keskus, museokeskus ja Varsinais-Suomen liitto vastustavat korkeaa rakentamista, mutta niin vain hanketta viedään eteenpäin. En ymmärrä, mikä todellinen vaikutin ja motiivi tässä on taustalla, painottaa Heikki Sankari.

Turun kaupunkisuunnittelu ja ympäristölautakunta käsittelee kaavaluonnosta tiistai-iltana. Lautakunnan puheenjohtajan, kokoomuksen Niko Aaltosen mukaan päätöksiä asiassa ei ole luvassa. Kaavaluonnosehdotus jää pöydälle.

Lopullisesti kaavamuutoksen kohtalon ratkaisee huhtikuun vaaleissa valittava uusi valtuusto.