Mikä sinun elämässäsi muuttuisi? Katso perhevapaamallien erot yhdellä vilkaisulla

Vertailimme ehdotettujen mallien perhevapaan kokonaiskestoa, ansiosidonnaisten vanhempainvapaiden määrää sekä vain isälle varattua osuutta.

perhevapaa

Koska perhevapaita uudistavissa malleissa on lukemattomia sisäisiä painotuseroja, valitsimme vertailuun keskeiset yhdistävät tekijät. Suomen nykymallin lisäksi mukana on Ruotsin malli, koska sitä käytetään usein vertailukohtana.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Puolueiden ja etujärjestöjen esityksissä perhevapaiden kokonaiskesto vaihtelee nykyisestä 37,2 kuukaudesta 18 kuukauteen. Tämä pitää sisällään äitiys- ja isyysvapaat, vanhempainrahakauden sekä kotihoidon tuen.

Ansiosidonnaisten vanhempainvapaiden (äitys-, isyys- ja vanheimpainraha) määrä on enimmillään 18 kuukautta, vähimmillään 12 kuukautta.

Vain isälle varatun vapaan osuus on ylimmillään 6,3 kuukautta ja alimmillaan noin kolme kuukautta.

Useimmissa malleissa on äidille tai isälle jyvitetyt kiintiöt. Loput vanhempainrahakauden kuukaudet he voivat jakaa keskenään eri tavoin. Monessa tapauksessa myös ydinperheen ulkopuolinen henkilö voi hoitaa lasta etuuksilla.

Eri uudistusehdotusten keskeinen idea on lisätä joustavuutta. Etuuksia voi esimerkiksi siirtää nykyistä vapaammin vanhemmalta toiselle, muulle lasta hoitavalle tai perheelle sopivampaan ajankohtaan.

Lue myös:

EK leikkaisi perhevapaat puoleen, äidit ja isät jakaisivat vanhempainrahakauden

Kokoomus luopuisi kotihoidon tuesta – tilalle 800 euron hoitoraha

Kokoomus luopuisi kotihoidon tuesta – tilalle 800 euron hoitoraha

Kokoomus luopuisi kotihoidon tuesta – tilalle 800 euron hoitoraha

Keskusta mullistaisi perheiden vapaat ja tuet

Onnistuuko perhevapaiden uudistaminen? Yle kävi läpi kipukohdat