1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Axl Smith

Axl Smithin uhrit salakuvaustuomiosta: "Pääsipä vähällä ja saipa paljon alennusta"

Osaa salakuvatuista naisista edustanut oikeusavustaja kertoo uhrien olevan tyytymättömiä päätökseen.

Axl Smith
Axl Smith
Jussi Nukari / Lehtikuva

Axl Smithin salakatseluvyyhdissä neljää naista edustanut oikeusavustaja Markus Talvio pitää Helsingin käräjäoikeuden tuomiota liian lievänä. Talvio on keskustellut tuomiosta naisten kanssa.

– Asianomistajen ja päämiesten taholta on tullut kommenttia, että pääsipä vähällä ja saipa paljon alennusta sen takia, että on julkisuuden henkilö.

Käräjäoikeus tuomitsi Smithin vuoden ja kahden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen 30 salakatselusta, kahdesta yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä ja neljästä kunnianloukkauksesta. Uhreina oli 29 nuorta naista.

Tuomion kohtuullistaminen ihmetyttää

Käräjäoikeus otti huomioon rangastuksen mittaamisessa sen, että Axl Smith on käytännössä menettänyt mahdollisuutensa tehdä töitä Suomessa omalla alallaan.

– Ikäänkuin maine mennyt tämän salakuvauksen seuraksena. Kyllä olisin odottanut pikkusen enempi, pikkusen pidempää tuomiota kaikesta huolimatta tästä asiasta.

Asianomistajien puolelta on selvästi tällaista pientä närää, että näinkö tämä sitten meni.

Markus Talvio

Talvion mukaan se, onko käräjäoikeus ottanut tämän liikaa huomioon, vaatisi syvällisempää juridista pohdintaa.

Hän kuitenkin muistuttaa, että syyttäjä vaati vuoden ja kuuden kuukauden ehdollista vankeusrangaistusta ja sataa päiväsakkoa. Oikeus ei tuominnut Smithille lainkaan sakkoja.

Korvausten leikkaaminen närästää

Rangaistuksen kohtuullistamisen lisäksi korvausten määrä on aiheuttanut Talvion mukaan paljon närää.

Oikeus määräsi korvauksia maksettavaksi kaikille asianomistajille yhteensä noin 100 000 euroa heidän vaatimansa 170 000 euron sijasta.

– Siinäkin mentiin aika lailla alarajoilla korvausten määrien osalta, kun haettiin vähän ennakkoratkaisua siitä, että tämäntyyppistä kuvausta ei aikaisemmin ole tässä mittakaavassa tehty.

Talvion mielestä vaikuttaa siitä, että tämä ei kuitenkaan ole vaikuttanut paljoa korvausten määriin.

Siinäkin mentiin aika lailla alarajoilla korvausten määrien osalta.

Markus Talvio

– Minusta tämä on aika lievä tuomio, kun otetaan huomioon se, että tässä on hyvin pitkäkestoisesta, suunnitelmallista salakuvausta tehty, mikä on kohdistunut ainoastaan seksin harrastamiseen.

– On tallennettu korkealaatuista kuvaa ja ääntä lähietäisyydeltä, eikä mitään muuta. Kyllä tässä on sellaisia elementtejä, että olisi voinut ankaramminkin tähän suhtautua.

Valittaminen epävarmaa

Markus Talvio on vielä epävarma siitä, valittavatko hänen edustamansa naiset päätöksestä. Hän sanoo, että oikeusprosessi on ollut kaikille uhreille rankka.

Haettiin ennakkoratkaisua siitä, että tämäntyyppistä kuvausta ei aikaisemmin ole tässä mittakaavassa tehty.

Markus Talvio

– Että toki siinä mielessä täytyy sitten toivoa, että tämä jäisi tähän, että tätä ei tarvitsisi enää jatkaa hovioikeudessa. En tiedä onko kenelläkään intressiä lähteä valittamaan tästä. Se jää nähtäväksi.

Hän aikoo myös keskustella asiasta syyttäjän kanssa. Uhrien tyytymättömyys päätökseen on kuitenkin päällimmäisiä tunteita.

– Asianomistajien puolelta on selvästi tällaista pientä närää, että näinkö tämä sitten meni.

Axl Smithin avustaja Markku Salonen on ilmoittanut Yle Uutisille, että Smith ei kommentoi käräjäoikeuden tuomiota millään tapaa.

Lue seuraavaksi