Kokkikisa paljasti opiskelijoiden luovuuden salat

Turun ammatti-instituutin ja Yle Turun järjestämässä kisassa voiton vei peurasta valmistettu annos.

ruoanvalmistus
Eetu Huuhka, Werneri Laaksonen ja Sampo Nikko voittivat Suomi 100 -kokkikisan yleisöäänestyksen
Eetu Huuhka, Werneri Laaksonen ja Sampo Nikko voittivat Suomi 100 -kokkikisan yleisöäänestyksen.Antti Korhonen / Yle

Kolmen nuoren miehen muodostama ryhmä vei voiton Turun ammatti-instituutin ja Yle Turun järjestämässä kokkikisassa. Eetu Huuhka, Sampo Nikko ja Werneri Laaksonen valmistivat tervapeuraa lanttupyreen kera.

Kilpailun tavoite oli kehittää uusia ruokia Suomi 100 -teemalla. Samalla opiskelijat kisasivat huippukokkien kanssa. Aikaa annoksien valmistamiseen oli kullakin ryhmällä kaksi tuntia. Kokkaus kuvattiin myös Yle Areenaan ohjelmasarjaksi.

Yleisöäänestyksen voittajat Eetu Huuhka, Sampo Nikko ja Werneri Laaksonen uskoivat voittoonsa alusta asti.

Tervapeuraa lanttupyreellä
Eetu Huuhkan, Werneri Laaksosen ja Sampo Nikon kilpailuannos. Kalle Mäkelä / Yle

– Tiesimme voittavamme alusta asti. Annoimme kaikkemme. Mieluummin voitetaan kuin hävitään, totesi kolmikko.

Tervapeura-annos syntyi pohdinnan tuloksena.

– Tuli mieleen kokeilla tervaa. Kokeilimme, miten se sopii annokseen. Se sopi tosi hyvin ja maku oli tosi hyvä. Sitä testailtiin monta kertaa ja tuunattiin joka kerta vähän enemmän, kertoo Eetu Huuhka.

Mikko Piipponen oli paras huippukokeista

Suomi 100 -kokkikisan tuomaristo pisteytti annokset jokaisen kokkailusession päätteeksi. Niiden perusteella voiton vei huippukokeista Mikko Piipponen. Erityisesti ahvenpuikot olivat suussa sulavia.

– Minulla oli sellainen vahva usko, että se olisi ruokana sellainen, joka herättää ajatuksia, kertoo Piipponen.

Piipponen käytti apuna myös assistenttia, joka olikin yksi yleisökilpailun voittajista eli Werneri Laaksonen.

– Voitosta kuuluu myös yksi osa assistentille. Werneri hoiti hienosti hommat. Tämä on sellainen ala, että ei tässä koskaan yksin voita. Aina täytyy olla joku kaveri mukana, kiitteli Piipponen.

Mikko Piipposen kilpailuannos Suomi 100 -kokkikisassa.
Mikko Piipposen kilpailuannos Suomi 100 -kokkikisassa. Ahvenkalapuikot.Kalle Mäkelä / Yle

Opiskelijoiden asenne sai kiitosta

Suomi 100 -kokkikisaan osallistuneet huippukokit Mervi Lähteenmäki, Roni Toivari ja Janne Juvonen ylistivät opiskelijoiden asennetta.

– Pojilla oli ainakin reilu ja reipas meininki ja oikea asenne. Heistä tulee varmasti hyviä kokkeja, pohtii kokki Janne Juvonen.

Hyvä, että kokeiltiin ja haastettiin myös itseä kilpailussa.

Saila Sipilä

– Toivon vilpittömästi, että he ovat meidän tulevaisuutemme kokkeja siinä vaiheessa, kun me vanhat keittäjät väsymme ja lähdemme eläkkeelle, pohtii Mervi Lähteenmäki.

Jotkut kilpailijoista olivat opiskelleet vasta kolme kuukautta, mutta silti luovuutta riitti.

– Tuli peuraa, poroa ja vähän muuta riistaeläintä, eli haluttiin hakea vaikeusastetta, ei lähdetty helpon kaavan mukaan. Hyvä, että kokeiltiin ja haastettiin myös itseä kilpailussa, pohtii tiimivastaava Saila Sipilä Turun ammatti-instituutista.

Huippukokkien annokset erottuivat

Huippukokkien ja opiskelijoiden välinen ero tuli esille kypsyyksissä, annoskoossa ja esillepanossa, arvioi tuomariston jäsen Jorma Haranen.

– Raaka-ainekypsyydet olivat ammattilaisilla kohdillaan. Nuoremmilla vähän tahtoi mennä ylikypsäksi ja välillä ruoka ei ollut ihan täysin lämmintä. Ammattitaito tuo tulleessaan pikku asioita, kertoo Haranen.

Toivottavasti he jatkavat kisailua.

Jorma Haranen

Opiskelijoista Anni Peräkylä jäi Harasen mieleen.

– Hän oli aika lähellä ammattilaisia. Se oli hieno juttu, kertoo Haranen.

Haranen arvioi, että kisa oli opiskelijoille iso haaste.

– He muistavat tämän loppuikänsä. Toivottavasti he jatkavat kisailua. Sillä tavalla tätä alaa viedään eteenpäin, ja saadaan hyviä ammattilaisia maailmalle, pohtii Haranen.