Pöytäkö muistuttelisi bussiaikatauluista? Saattaa pian olla todellisuutta – "Kommunikointi tulee mukaan ympäristöömme"

Oulun yliopiston Jokapaikan tietotekniikka –tutkimusyksikkö pyrkii edistämään tietotekniikan hyödyntämistä arjessa niin, että se on ihmisen apuna häiritsemättä tai keskeyttämättä arkea.

Susanna Pirttikangas uskoo, että parinkymmenen vuoden sisällä matkapuhelimet ovat vaihtuneet joksikin muuksi vuorovaikutuksen välineeksi. Kuva: Marko Siekkinen / Yle

Jokapaikan tietotekniikka -tutkimusyksikössä on tekeillä laaja repertuaari erilaisia hankkeita ja tutkimuksia. Rakenteilla on muun muassa virtuaalinen Oulu.

Oulun yliopiston vanhempi tutkija Susanna Pirttikangas kertoo, että virtuaaliympäristöt vähentävät etäisyyksiä ihmisten ja paikkojen välillä.

– Haluamme digitalisoida meidän ympäristömme, koska se helpottaa vuorovaikutusta kaupungin eri toimijoiden välillä. Esimerkiksi palvelukotien henkilökunta sekä kaupunki- ja liikennesuunnittelijat voisivat hyötyä tällaisesta.

Esimerkiksi palvelukodissa asuvan arkea voidaan auttaa. Uusien menetelmien kehittäminen voi helpottaa vaikkapa masentuneen ihmisen tunnistamisessa.

– Jos asukas viettää paljon aikaa yksin, ei ota kontaktia, ei käy vessassa, niin nämä asiat voidaan tunnistaa erilaisilla antureilla ja aisaan voidaan puuttua ajoissa, Pirttikangas visioi.

Kännykät ja tabletit ovat pian menneisyyttä

Tulevaisuudessa arjen laitteet ja esineet voivat viestiä ja toimia yhä enemmän keskenään ja itsenäisesti.

Susanna Pirttikangas uskoo, että parinkymmenen vuoden sisällä matkapuhelimet ovat vaihtuneet joksikin muuksi vuorovaikutuksen välineeksi.

– Minusta olisi mahtavaa jos voisin heittää matkapuhelimen jo pois ja minulla olisi muita tapoja kommunikoida ympäristön kanssa. Täällä me pyrimme juuri sellaiseen tilanteeseen.

Tekniikan puolesta tiedonhankinta ja kommunikointi voitaisiin jo nyt tehdä muullakin kuin kännykällä. Nykyaikaisen älypuhelimen etu on kuitenkin se, että sillä saa paljon tietoa nopeasti, Pirttikangas pohtii.

– Sen avulla voi olla myös nopeasti yhteydessä lähimpiin ihmisiin. Mihin tahansa kännykän kanssa meneekin, niin voi itse päättää ottaako sen mukaan.

Tekniset edellytykset muutokselle ovat jo olemassa. Tietoa käsittelevät materiaalit kehittyvät kovaa vauhtia, kuten myös tietoliikenneyhteydet. Myös ihmisen ja koneen välinen vuorovaikutus sekä tiedon hyödyntäminen tekniikassa erilaisten data-analyysienavulla kehittyvät koko ajan.

– Kun tietoa saadaan ympäristöstä, niin tiedosta on mahdollista tehdä erilaisia päätelmiä eri menetelmin, jonka jälkeen palveluita voidaan tarjota. Eräs tapa hyödyntää tietotekniikkaa voisi olla vaikkapa pöytä. Pöytä voi tunnistaa, että minä olen astunut huoneeseen. Se tietää etukäteen mitä tietoa tarvitsen. Se voi esimerkiksi huomauttaa, että bussi lähtee pian. Vastaavia sovelluksia on jo olemassa, kommunikointi tulee mukaan ympäristöömme.

Kohti tehokkuutta ja turvallisuutta

Oulun yliopiston vanhempi tutkija Susanna Pirttikangas kertoo, että Oulustakin löytyy yrityksiä, jotka pyrkivät kehittämään uusia materiaaleja, joiden avulla interaktiivisuus olisi sujuvampaa.

– Kun kaikki ympäröivät laitteet liitetään internettiin, niin silloin tiedetään avautuuko jossain ovi. Käyttääkö joku tätä kahvikuppia tai busseja. Eli kun meillä on dataa, niin voimme paljon paremmin optimoida erilaisia palveluja. Voidaan vaikkapa huomata, että kannattaako jotain bussivuoroa ajaa vai kannattaisiko sen mennä jotain toista kautta.

Eräs tapa hyödyntää tietotekniikkaa voisi olla vaikkapa pöytä. Pöytä voi tunnistaa, että minä olen astunut huoneeseen.

Susanna Pirttikangas

Tiedon paremman hyödyntämisen myötä palveluiden toivotaan tulevan tehokkaammiksi, turvallisemmiksi ja luontoystävällisemmiksi.

– Nämä on kaikki meidän tavoitteita. Keräämme tietoa ympäristöstä, analysoimme sitä ja pyrimme ymmärtämään sitä, jonka jälkeen voimme tehdä uusia palveluita.

Virtuaalitodellisuudesta arjen apuriksi

Virtuaalitodellisuus kehittyy myös kovaa vauhtia. Videopuhelut ovat jo vanha juttu, mutta virtuaalitodellisuutta voitaisiin jo nyt hyödyntää tehokkaammin esimerkiksi kokouksissa. Virtuaalimaailmassa kauas voi lähteä nopeasti ja tulevan suunnittelu antaa uusia mahdollisuuksia.

– Esimerkiksi minulla on nyt menossa keittiöremontti. Palveluntarjoajilla ei ollut vielä 3D ympäristöä, jossa olisin voinut mennä fiilistelemään sinne omaan keittiöön. Se on kuitenkin jo tätä päivää.