Koe uusi yle.fi

Valtuustoehdokkaita vähemmän kuin viime kuntavaaleissa – suuret puolueet raahustavat edellisvaalien perässä

Suuret puolueet ovat jäämässä tavoitteistaan. Varsinkin suurissa puolueissa ehdokkaiden määrää karsii kuntalain muuttuminen ja pienentynyt kuntien määrä.

kuntavaalit
Vaalikuoren tiputtaminen vaaliuuraan.
Kimmo Mäntylä / Lehtikuva

Valtuustoehdokkaita on viime vaaleja vähemmän. Ehdokkaita vähentää – varsinkin suurien puolueiden riveistä – muun muassa vuonna 2015 muuttunut kuntalaki. Puolueet ovat saaneet houkuteltua ehdolle pienempiin valtuustoihin vähemmän ehdokkaita kuin aiemmin.

Alustavat arviot kertovat, että Kokoomuksen ehdokassitoumuksen on allekirjoittanut hiukan yli 5700 valtuustopaikan tavoittelijaa. Kokoomus jää siis tavoitteestaan, joka oli 7 000 ehdokasta.

SDP on houkutellut riveihinsä yli 6 000 ehdokasta. Tulos on vajaa tuhat vähemmän kuin viime kuntavaaleissa syksyllä 2012.

Keskusta kertoo ehdokaslistoillaan olevan 7 450 valtuustopaikan tavoittelijaa. Myös Keskustan riveissä on ehdokkaita vähemmän kuin tavoitteissa ja edellisissä kuntavaaleissa. Vuoden 2012 kuntavaaleissa paikkaa valtuustossa tavoitteli runsas 8 000 keskustalaista.

Myös Perussuomalaiset käyvät alustavien arvioiden mukaan valtuustopaikkojen tavoitteluun hiukan pienemmällä väellä kuin edellisvaaleissa. Nyt ehdokkaita on noin 3 800.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Pienemmissä puolueissa vihreät ja KD porskuttavat

Pienempiä puolueita ehdokaskato ei ole koetellut aivan samoin kuin suuria, paitsi Vasemmistoliittoa, jolla on puolueen ilmoituksen mukaan yli 3 000 ehdokasta. Viime vaalit puolue kävi 3 500 ehdokkaan voimin.

Vihreät asettaa ehdolle lähes 2 600 ehdokasta. Puolue ylitti tällä edellisvaalien ehdokasmäärän ja tavoitteensa.

RKP:n listoilta valtuustopaikkaa tavoittelee runsaat 1 300 ihmistä. Pudotusta on viime vaaleihin nähden, mutta tavoitteensa puolue saavutti ja jopa ohitti.

Kristillisdemokraatit taas ovat ylittäneet tavoitteensa ja viime vaalien ehdokassaaliinsa. KD-valtuustoehdokkaita on lähes 2 000.

Kuntavaalien ehdokasasettelu päättyi tänään tiistaina.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Ehdokasmääriä tarkennettu.