Lähihoitajaopiskelijoille tarjotaan sirkusopintoja – miksi ihmeessä?

Länsi-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Luksia tarjoaa valinnaisia sirkusalan opintoja lähihoitajaopiskelijoille.

Koulutus ja kasvatus
Akrobaatti heittelee palloja ja keiloja.
Lukas Cohc / EPA

Sirkusalan opinnot alkavat Luksiassa ensi vuoden keväällä. Sosiaalialan lehtori Helena Piskonen kertoo, että ensi alkuun 15 opintopisteen kokonaisuutta tarjotaan toisen vuoden lähihoitajaopiskelijoille.

Myöhemmin opinnot voivat olla mahdollisia kaikille Luksian opiskelijoille.

– Voi ensi kuulemalta kuulostaa vähän oudolta, mutta sosiaalista sirkusta on Suomessakin toteutettu jo lähes kymmenen vuotta. Eli tuodaan sirkusta erityisryhmille, kuten kehitysvammaisille, ikäihmisille tai maahanmuuttajille, Piskonen kertoo.

Ideana on, että jo pakolliset opintonsa ja käytännön harjoittelut läpikäynyt opiskelija voi sirkusalan opintojen jälkeen ryhtyä pitämään sirkustunteja tai ohjaamaan sirkusesityksiä esimerkiksi päiväkodeissa, vanhainkodeissa tai hoivakodeissa.

– Sirkustaidot ovat pohjalla, mutta tässä pyritään myös laajempiin tavoitteisiin, esimerkiksi vuorovaikutustaitojen kehittämiseen, elämänhallinnan kehittymiseen ja hauskaan, yhteisölliseen toimintaan.

Portti sirkustaiteilijan opintoihin?

Lohjalla ja Nummelassa toimiva ammattiopisto on suunnitellut opintokokonaisuutta syksystä lähtien yhdessä Suomen Nuorisosirkusliiton ja Salpauksen sirkusartisti -koulutuksen kanssa.

Tulevat opettajat todennäköisesti palkataan Nuorisosirkusliiton kautta.

Luksian mukaan koulutus myös valmentaa pääsykokeisiin niitä opiskelijoita, jotka suunnittelevat hakevansa myöhemmin sirkusalan koulutukseen.

– Lähihoitajat voivat hakeutua monenlaisiin jatko-opintoihin. Tämä on yksi väylä, jos on harrastanut esimerkiksi sirkuskoulussa ja haluaa varman, perinteisen ammatin ja kuitenkin haluaa jatkaa sirkusalan ohjaajaksi tai sirkusartistiksi, Piskonen perustelee.

– Sosiaalisen sirkuksen ohjaajista on kova kysyntä.

Taidekouluihin on perinteisesti kova tunku, sosiaalialalle ei niinkään. Onko tarkoitus lisätä Luksian houkuttelevuutta hakijoiden silmissä?

– No onhan se hyvä bonus, jos niin käy. Tämä on kuitenkin aika ainutlaatuinen opintokokonaisuus todennäköisesti koko Suomessa.

katso