Työttömän Tiinan mielestä TE-toimiston haastattelut ovat yhtä tyhjän kanssa – "Haastattelupakon ei pitäisi olla sivistysvaltion nykypäivää"

Työttömän on osallistuttava kolmen kuukauden välein TE-toimiston haastatteluun – tai menettää työttömyyskorvauksia. Tiina Vanhapellon mielestä haastattelut eivät ole auttaneet häntä työnsaannissa.

työttömyys
Tiina Vanhapelto seisoo kadulla
Matias Väänänen / Yle

Tiina Vanhapelto on iloinen huolimatta viime kesästä saakka jatkuneesta työttömyydestä. Pikku pakkanen hytisyttää Tampereen keskustan kadulla ja siirrymme lämpimään kahvilaan. Tiina tilaa teetä, otan kahvin.

– Olen onnellisessa asemassa, että olen sivutoiminen yrittäjä. Minulla on mahdollisuus keikkailla oman bändin kanssa, Tiina sanoo.

Nyt tulen varovaiseksi. Voikohan tästä keikkailusta kertoa julkisuuteen, ettei tule ongelmia työttömyysturvan kanssa? Olen kuullut tarinoita siitä, kuinka puheet TE-toimiston virkailijoiden kanssa yrittämisestä tai opiskeluista ovat johtaneet selvityspyyntöihin.

Selvityspyyntöihin vastaaminen ei pelkästään vie aikaa, vaan se katkaisee työmarkkinatuen maksamisen, kunnes toisin todistetaan. Jos näyttää siltä, että työtön ei aktiivisuutensa vuoksi voisi ottaa vastaan kokopäivätyötä, napsahtaa karenssi. Eli korvaukset jäävät saamatta.

– Kyllä voi kertoa, keikkailuni on TE-toimiston tiedossa, Tiina Vanhapelto antaa luvan.

Tiina on koulutukseltaan teatterialan artesaani, tarpeistonvalmistaja. Pätkätyöläisenä hänellä on kokemusta TE-toimiston palvelujenkäyttäjänä jo kymmenen vuoden ajalta.

– Teatterialalla menee tällä hetkellä kehnosti. Rahoitusta on leikattu ja väkeä vähennetty. Olin viimeksi kesällä töissä gallerian valvojana.

Pakkohaastatteluista ei ole hyötyä

Vuoden alusta lähtien TE-toimistojen tehtävänä on haastatella työttömiä kolmen kuukauden välein. Virkailija soitti Tiinalle sovittuna aikana ja siinä se oli.

– Palveluita on siirretty yhä enemmän nettiin ja se on mielestäni ollut tosi positiivista. Nyt minusta tuntuu, että tämä on melkoista taantumusta, että työttömiä aletaan ihan tarpeettomasti haastatella.

– Minulle ei näistä ole ollut hyötyä. Olen aina löytänyt työpaikkani itse. Haastatteluja ei todellakaan tarvita.

Mikä tässä järjestelyssä on pielessä?

– Minun mielestä ihmisiä ei pitäisi karenssin uhalla pakottaa haastatteluihin. Minusta se ei kuulu sivistysvaltioon vuonna 2017. Jos haastattelun jättää väliin, joutuu ruuhkaiseen Kelaan hakemaan toimeentulotukea. Se on kyllä kohtuuton seuraus, Tiina Vanhapelto tuohtuu.

Perustulo vapauttaisi holhoamisesta

Tiina Vanhapelto seuraa mielenkiinnolla tänä vuonna alkaneen perustulokokeilun tuloksia. 2000 työtöntä arvottiin mukaan järjestelyyn, jossa kuukausittain maksetaan 560 euroa. Siis maksetaan tilille ilman ehtoja ja tarveharkintaa.

– Tämä antaa toivoa meille kulttuurialan ihmisille. Me olemme aika pulassa tässä byrokratiaviidakossa. Se helpottaisi monien elämää hyvin paljon, kun voisi ihan kokonaan lopettaa tämän ihmisten turhan holhoamisen ja rankaisemisen.

Niin se keikkailu? Mikä bändi?

– Guggenheim-projektz, suomenkielistä uuden aallon rockia. Soitan koskettimia, laulan ja teen musiikkia.

Unohdin kysyä, milloin seuraava keikka on.

Lue myös: Karenssin pelko varjostaa työttömien haastatteluja, joita moni pitää täysin hyödyttöminä

Pitkäaikaistyötön palkattiin TE-toimistoon asiantuntijaksi – haastattelee nyt työttömiä