1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. olympiamitalit

Pertti Teurajärvi: Hiihto antoi enemmän kuin olympiavoiton

Olympiavoittaja-poromies Pertti Teurajärven koko arvokisamitalisto laitettiin näytille Kolarin kirjastossa tiistaina.

Pertti Teurajärvi esittelee muistojen valokuvaa Innsbruckin olympialaisista. Voitokas viestijoukkue Pertti Teurajärvi (vas.), Juha Mieto, Arto Koivisto ja Matti Pitkänen. Kuvaan on saatu myös Helena Takalo mitalisaaliinsa kanssa.. Kuva: Jorma Korhonen / Yle

Kolarilainen hiihtäjä Pertti Teurajärvi arvostaa Innsbruckin viestin olympiakultansa vuodelta 1976 suureksi saavutuksekseen ja korkealle, mutta yllättäen kuitenkaan ei uransa tärkeimmäksi. Sellaiseksi hän nostaa hurjan hiihtonsa SM-viestissä Ylläksellä pari vuotta myöhemmin. Pronssia tuli kotiseuralle armottoman taistelun jälkeen.

Pertti Teurajärvi kantaa rinnassaan kultaista muistopinssiä Innsbruckin olympiavoitosta 1976. Kuva: Jorma Korhonen / Yle

Pertti lähti Ylläksen Hiihtäjien ankkuriosuudelle kahdentenatoista. Omien sanojensa mukaan hän suorastaan ryntäsi taipaleelle ensi tavoitteenaan saavuttaa Innsbruckin kultajoukkueessa ankkurina hiihtänyt Arto Koivisto.

Et saavuta, sanoi Juha Mieto ja löi vetoa viskipullosta.

– Päätin ottaa sen pullon, naurelee Teura nyt neljäkymmentä vuotta myöhemmin.

Teurajärvi söi latua hirvittävällä vauhdilla, ja pian oli Koiviston selkä edessä ja ei muuta kuin edelle.

– Kuulin, kun kenttäkuulutus huusi kilometrin päähän, että olen kolmantena ja kymmentuhatpäinen kotiyleisö mylvi. Painoin hurmoksessa eteenpäin. Edessä oli vielä Mikkeli ja Kuusamo, mutta matka loppui kesken, ja itse asiassa hieman löysäsinkin, kun sain sen Koiviston selkänahan.

– Se oli mulle erittäin merkittävä hiihto sen hurraavan kotiyleisön edessä.

Kymmenittäin arvomitaleja

Vaikka Pertti Teurajärvi nostaakin tuon Ylläksen viestin ikimuistoisten saavutusten kärkijoukkoon, niin toki sinne kuuluvat myös olympiamitalit, viestikulta Innsbruckista ja -pronssi Lake Placidista 1980 ja monet muut.

Siinä niitä mitaleita on. Uransa aikana kolarilainen Pertti Teurajärvi voitti olympiakultaa ja -pronssia sekä lukuisia muita arvokisamitaleita – niin kotimaisia kuin kansainvälisiäkin. Oma lukunsa ovat sotilashiihdossa saavutetut mitalit. Kuva: Jorma Korhonen / Yle

– Totta kai. Paljon hikeä piti niiden eteen vuodattaa, niin kuin kaikkien hiihtojen. Näin jälkeenpäin muistot ovat entisestään kultaantuneet ja voin sanoa, että urheilu antoi minulle paljon, Teura sanoo.

– Se ei tuonut rahallista hyvää, mutta muuta paljon enemmän. Olen kiitollinen niistä kokemuksista. Setääni, mestarihiihtäjä Eero Mäntyrantaa kiitän kannustuksesta ja hyvistä neuvoista.

Sotilashiihto on ollut luku sinänsä Pertti Teurajärven urheilu-uralla. Sieltä muistona ovat maailmanmestaruudet ja monet muut voitot.

Teuran mitalit näytille

Kolarin kirjastossa oli tiistaina juhlava hetki, kun olympiavoittaja ja poromies Pertti Teurajärven koko arvokisamitalisto laitettiin näytille. Satakunta mitalia!

Tilaisuuden avannut kunnanjohtaja Antti Määttä ylisti Teuran saavutuksia ja hänen kolarilaisuuttaan.

Kolarin kunnanjohtaja Antti Määttä (oik.) tutkii kiinnostuneesti Pertti Teurajärven mitaleita Kolarin kirjastossa. Vieressä hiihtäjä itse kertoo niihin liittyviä tarinoita. Kuva: Jorma Korhonen / Yle

– Pertti on huippu-urheilija, joka ansaitsee tulla huomioiduksi ja siinä mikä parempaa kuin tällainen näyttely. Merkittävää on, että hän oli uskollinen kotiseudulleen koko aktiiviuransa. Hän edusti kolmea urheiluseuraa, mutta kaikki olivat kolarilaisia.

Myös näyttelyn puuhannut Jyrki Vaattovaara antoi samansorttisen tunnustuksen. Teura on merkittävä kolarilainen.