Muotoiluinstituutin opiskelijat: Luotto ammattikorkeakoulun johtoon on mennyt

Opiskelijayhdistys syyttää Lahden ammattikorkeakoulun johtoa salailusta ja epäammattimaisuudesta.

Lahden muotoiluinstituutti
Muotoiluinstituutin opiskelijat olivat huolissaan opinahjonsa resursseista ammattikorkeakoulu-uudistuksen muutosten alla LUT-konserniin
Muotoiluinstituutin opiskelijat osoittivat mieltään Lahden kaupungintalolla joulukuussa 2016.Markku Lähdetluoma / Yle

Muotoiluinstituutin opiskelijat ovat menettäneet luottamuksensa Lahden ammattikorkeakoulun johtoon. Muotoiluinstituutti kertoi viime viikolla, ettei korumuotoiluun sekä muoti- ja vaatesuunnitteluun oteta enää uusia oppilaita.

Muotoiluinstituutin opiskelijayhdistys MIO ry:n mukaan lakkautuspäätös on tehty opiskelijoita, opettajia ja alan yrityksiä kuulematta. Opiskelijayhdistys on pettynyt siihen, kuinka joulukuisen mielenosoituksen jälkeen annetut lupaukset on petetty.

– Syksyn huono ilmapiiri kulminoitui mielenosoitukseen. Silloin meille luvattiin, että koulun tulevaisuudesta huolehditaan ja asioita valmistellaan avoimesti, näin ei käynytkään, sanoo MIO ry:n puheenjohtaja Janne Kalliola.

Opiskelijayhdistyksen mukaan ammattikorkeakoulun johto salailee päätöksentekoaan. MIO ry näkee, ettei valtakunnallisesti merkittävien koulutusohjelmien lakkautuksesta ei edes voi päättää koulun sisällä.

– Tällaiset koko Suomen kulttuurialaa ja -historiaa koskettavat vakavat päätökset on tehtävä valtakunnallisella tasolla eikä yhtiön sisäisesti. Tällä hetkellä johtaminen näyttäytyy epäammattimaisena ja henkilökunnan osaamista ei olla haluttu hyödyntää, todetaan MIO ry:n kannanotossa.

LAMKO vaatii takeita laadusta

Hiihtolomaviikolla Muotoiluinstituutissa on hiljaisempaa, kun opiskelijat ovat projektitöissään. Kalliolan mukaan opiskelijat harkitsevat jonkunlaisen tempauksen järjestämistä ensi viikolla.

– Aika lailla luotto johtoon on mennyt. Ilmapiirikin on taas huonompi, valittelee Kalliola.

Opiskelijayhdistys kyseenalaistaa lakkautukset myös siksi, etteivät ne tuo juurikaan säästöjä, koska tutkintojen määrä ei vähene.

Lahden ammattikorkeakoulun opiskelijakunta LAMKO puolestaan vaatii omassa kannanotossaan, että lakkautettavien koulutusalojen opiskelijoille taataan laadukas opetus koulutuksen loppuun asti.

LAMKO ihmettelee myös, miksei opiskelijoita ole kuultu koulutusohjelmien muutosprosessin yhteydessä.