1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Asuntojen hinnat

Näissä pääkaupunkiseudun kunnissa asuntojen hinnat nousivat, näissä laskivat

Pääkaupunkiseudun vanhojen asuntojen hinnat nousivat tammikuussa vuoden takaisesta 3,4 prosenttia. Kehyskunnissa hinnat laskivat.

Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Vuoden ensimmäiset tilastotiedot vanhojen asuntojen hinnoista (siirryt toiseen palveluun) kertovat hintojen eriytymisestä entisestään pääkaupunkiseudun ja muun Suomen välillä.

Koko maassa vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen hinnat laskivat koko maassa 1,1 prosenttia joulukuusta tammikuuhun. Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan pääkaupunkiseudulla asuntojen hinnat tulivat alas 0,6 prosenttia ja muualla Suomessa 1,5 prosenttia.

Erot pääkaupunkiseudun ja muun Suomen välillä kasvavat, sillä edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna pääkaupunkiseudulla hinnat nousivat 3,4 prosenttia, kun muualla Suomessa hinnat laskivat lähes yhtä paljon: 3,3 prosenttia.

Asuntojen hinnat kallistuivat Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa. Kehyskunnissa eli Hyvinkäällä, Järvenpäässä, Keravalla, Kirkkonummella, Nurmijärvellä, Riihimäellä, Sipoossa, Tuusulassa ja Vihdissä hinnat laskivat tuntuvasti.

Vaisu kehitys painaa asuntosijoittajaa

Sijoituseuroista yhä useampi on kiinni asuntovarallisuudessa. Kiinteistösijoitusrahastoihin tehdyt sijoitukset kasvoivat viime vuonna lähes 70 prosenttia 3,4 miljardiin euroon, Suomen Pankki laskee (siirryt toiseen palveluun).

Näitä sijoituksia asuntojen vaisu hintakehitys kurittaa rankasti. Pörssilistatulla Orava Asuntorahastolla (siirryt toiseen palveluun) on tuhansia piensijoittajia, joiden varallisuudesta on viimeksi kuluneen 12 kuukauden aikana haihtunut yli 50 prosenttia.

Orava Asuntorahaston vuokratuotot kasvoivat viime vuonna yli 12 miljoonaan euroon, mutta liikevoitto puolittui reiluun neljään milljoonaan euroon (siirryt toiseen palveluun). Rahaston tuotto koostuu vuokratuotoista ja asuntojen arvonnoususta.

– Viime vuonna rahaston asuntohankinnat jäivät merkittävästi edellisestä vuodesta. Kun siihen yhdistyi yleinen vaisu hintojen kehitys, niin se näkyi voimallisesti meidän tuloksessa, sanoo toimitusjohtaja Pekka Peiponen.

"Seudun talouskasvu näyttää hintojen suunnan"

Hintojen päinvastainen kehitys pääkaupunkiseudulla verrattuna muuhun Suomeen ei yllätä asuntomarkkinoihin erikoistunutta tutkijaa.

– Loppujen lopuksi aluetalouden menestys on se, joka ratkaisee sen, miten hinnat kehittyvät tietyllä kaupunkiseudulla suhteessa muihin kaupunkiseutuihin, sanoo Turun yliopiston akatemiatutkija Elias Oikarinen.

"Muu Suomi" ei sekään ole yhtenäinen markkina.

– Suomessa on erilaisia alueita, joissakin hinnat tippuu nopeammin ja joissakin hitaammin. Esimerkiksi Turun ja Tampereen seudulla viime vuosina asuntojen hintatrendi on ollut ylöspäin, Oikarinen sanoo.

Oulussa, Kuopiossa ja Jyväskylässä kehitys on ollut hänen mukaansa selvästi heikompaa.

Tuoreimmassa tilastossa vanhojen rivi- ja kerrostaloasuntojen hinnat olivat kuitenkin hieman yllättäen laskussa myös Tampereella ja Turussa. Tutkijan mukaan kyseessä ei kuitenkaan ole käänne, vaan muutos voi johtua kuukausitason tilastoon liittyvistä ongelmista.

– En itse ole vielä valmis uskomaan, että noin voimakasta liikettä alaspäin olisi tapahtunut.

Vuokratuotot paikkaavat vaisua arvonnousua

Myös uusien asuntojen kohdalla jako pääkaupunkiseudun ja muun maan välillä on selvä.

Uusien kerros- ja rivitaloasuntojen hinnat nousivat pääkaupunkiseudulla viime vuoden loka–joulukuussa 1,5 prosenttia vuodentakaisesta. Muualla maassa uudet asunnot halpenivat 0,7 prosenttia. Koko maassa uusien asuntojen hinnat nousivat loppuvuonna 0,1 prosenttia vuodentakaisesta.

Uusista asunnoista noin kolmanneksen ostavat asuntosijoitusrahastot. Vaikka asuntojen hintakehitys olisikin vaisua, vuokrat ovat olleet nousussa, Oikarinen lohduttaa asuntosijoittajia.

– Kaikissa sijoituksissa on aina riski siitä, että välillä menee huonommin ja välillä paremmin. Jos asuntojen hinnat halpenisivat, niin uusilla investoinneilla voisi olla hyviä tuottonäkymiä, erityisesti kun vuokrat ovat nousseet.

Pitkällä tähtäimellä asuntorahaston vuokratuoton pitäisi olla tärkeämpi tekijä kuin hinnannousun, Oikarinen sanoo.