Hyppää sisältöön

Työministeri Lindström A-studiossa: Työnantajien koulutettava työntekijöitään

Työntekijän pitää saada jatkuvaa koulutusta läpi työuran, jotta pysyisi työelämän kehityksessä mukana. Vastuu koulutuksesta olisi jaettava sekä työnantajalle, työtekijälle itselleen että valtiolle.

Antti Rinne ja Jari Lindström A-studion vieraina 28. helmikuuta. Kuva: Yle

Useat yritykset irtisanovat mieluummin vanhat työntekijänsä kuin kouluttavat heitä uudenlaisiin tehtäviin. ”Digitalisaation edellyttämä toimintamallin muutos” on ollut lähtölaukauksena monen suuryrityksen yt-neuvotteluihin. 

Työministeri Jari Lindström (ps) tunnustaa, että työnantajien asenteissa olisi petrattavaa.

– Ei se riitä, että koulutetaan vaan silloin tällöin, vaan se on koko ajan sitä oppimista. Jos työntekijä on oikein asennoitunut, niin työnantajan pitää antaa ihmiselle mahdollisuus kouluttaa itseään, Lindström painotti A-studiossa.

Lindströmin mielestä koulutus pitäisi nähdä pikemminkin investointina työntekijään kuin pakkopullana.

Koulutuksesta otettava yhteisvastuu

Oppositiojohtaja ja entinen ay-johtaja Antti Rinne (sd) perää vastuuta niin työnantajilta, työntekijöiltä itseltään kuin valtiovallaltakin.

– Tämä pyhä kolminaisuus pitäis saada nyt toimimaan yhteen niin, että ihmisten osaaminen kehittyisi työuran aikana.

Rinne muistuttaa, ettei viime hallituskaudella käyttöön otettu kolmen koulutuspäivän malli ole saanut suosiota. Siihen varattua rahaa on jäänyt käyttämättä.

– Ehkä tähän asti on ollut liian helppoa korvata uusilla ihmisillä se olemassa oleva työvoima. Ei ole haluttu kantaa vastuuta heidän osaamisensa kehittämisestä. 

Rinne toivoo hallitukselta konreettisia toimia, jotta ajatus jatkuvasta koulutuksesta toteutuisi.

Apua koulutusstrategiasta?

Entinen ammattiyhdistysjohtaja Mikko Mäenpää toi pöytään idean kansallisesta koulutusstrategiasta, joka varmistaisi kaikkien pääsyn mukaan uudelleenopppimiseen.

– Meillä ei ole olemassa sellaista työvoimareserviä, että voimme reagoida aina irtisanomalla ja ottamalla sieltä uutta työvoimaa. Olemassaolevasta työvoimasta pitää yritystenkin pitää kiinni.

Mäenpään mielestä päävastuu asiasta on poliitikoilla ja työmarkkinaosapuolilla.

Ministeri Lindström kiinnostui Mäenpään ehdottamasta kansallisesta strategiasta ja sanoi, että siitä voisi hallituksen kanssa keskustella. Hallitus pohtii uusia keinoja työllisyyden parantamiseen puoliväliriihessä huhtikuun lopulla.

.
.