Hyppää sisältöön

Berner nostaa liikenteen päästöjen vähentämisen ykkösasiaksi

Liikenne- ja viestintäministerin mukaan liikennekysymyksiin haetaan nyt pitkäjänteisiä, yli hallituskausien kestäviä ratkaisuja.

Ylen aamu-tv: Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner
Ylen aamu-tv: Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner

Suomen liikenneverkkoa uudistetaan nyt parlamentaarisessa työryhmässä, jota liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) vetää.

Tammikuussa ministeriö ilmoitti, että liikenneverkkoyhtiön selvitys keskeytetään.

Ylen aamu-tv:ssä tänään keskiviikkona vierailleen Bernerin mukaan ryhmällä, jossa kaikki eduskuntapuolueet ovat mukana, on nyt neljä suurta kysymystä vailla vastausta: Kuinka liikenteen päästöt puolitetaan vuoteen 2030 mennessä? Miten Suomessa voidaan edistää älykästä liikennettä ja olla siinä edelläkävijä? Kuinka väylien korjausvelkaa voidaan hoitaa? Ja vielä, miten uudet kehityshankkeet rahoitetaan?

– Katsotaan ensin, miten liikenteen päästöjä voidaan vähentää, Berner kuvaili.

Kysymykseen, onko autovero tabu, johon ei tulla koskemaan, Berner vastaa, ettei se ole ensimmäisten keinovalikoimien joukossa.

– Jos autoveroon ei kosketa, se tarkoittaa hankintatukijärjestelmiä, Berner kuvailee.

Hankintatuella kannustettaisiin autonostajia hankkimaan vähäpäästöinen kulkupeli.

"Aloitamme uudestaan yhteistyön kautta"

Parlamentaarinen ryhmä kokoontuu ensimmäisen kerran ensi viikolla.

– Luotan, että parlamentarismissa on voimaa. Uskon, että voimme aloittaa uudestaan yhteistyön kautta. On kaikkien etu, että siihen sitoudutaan, hän luonnehti. 

Berneriä arvosteltiin aiemman selvityksen kohdalla muun muassa omapäisyydestä (siirryt toiseen palveluun).

Väylien korjaamiseen tarvitaan liikenne- ja viestintäministeriön mukaan 2,5 miljardia euroa. Bernerin mukaan korjausvelkaa lyhennetään tällä hallituskaudella eli vuoteen 2019 lähes miljardillla.

– Katsotaan, mikä on yhteinen parlamentarismin kautta tapahtuva sitoutuminen. Voidaanko esimerkiksi kehysmenettelyä tehdä niin, että se kestää yli hallituskausien, hän antaa esimerkin.

Parlamentaariselle työlle on varattu aikaa vuosi. Elokuussa ryhmä antaa väliraporttinsa.

.
.