1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turvapaikkahakemuksen hylkääminen

Turvapaikanhakija hyppäsi ikkunasta – toivottomuus vastaanottokeskuksissa näkyy yrityksinä vahingoittaa itseään

Tapaukset, joissa turvapaikanhakijat ovat yrittäneet vahingoittaa itseään, ovat Migrin mukaan yleistyneet jonkin verran.

Arkistokuva. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Kielteisten turvapaikkapäätösten ja pakkopalautusten yleistyminen alkaa näkyä vastaanottokeskusten ilmapiirissä, sanoo Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikön johtaja Pekka Nuutinen.

Ensimmäiset toimeenpanokelpoiset maastapoistamispäätökset annettiin syksyllä. Tähän mennessä sellaisen saaneita turvapaikanhakijoita on ollut vastaanottokeskuksissa noin 300 ja paljon enemmän on Nuutisen mukaan tulossa.

– Heitä voi olla suhteellisesti aika paljon keväällä.

Netissä levisi alkuviikolla video, jonka väitettiin kuvaavan Siilinjärven Tarinan vastaanottokeskuksen ikkunasta hypännyttä turvapaikanhakijaa. Videota on jaettu muun muassa Refugee Hospitality Club -Facebook-ryhmään, ja teon on väitetty siellä ja muualla netissä liittyvän juuri pakkopalautuksiin (siirryt toiseen palveluun). Väitettä ei ole kuitenkaan vahvistettu, eikä vastaanottokeskus kommentoi sitä. Video on sittemmin poistettu ryhmästä.

Myös Migrin Nuutinen on kuullut tapauksesta. Hän sanoo, että keskuksissa tapahtuvissa itsensävahingoittamisyrityksissä on usein kyse demonstraatiosta ja hätähuudosta.

– Some on tänä päivänä vahvasti näissä asioissa mukana.

Itä-Suomen poliisi vahvistaa, että sillä on ollut videolla kuvatun kaltainen tehtävä maanantaina. Poliisin tietojen mukaan yksi turvapaikanhakija sai tapauksessa vakavia vammoja, mutta on edelleen elossa. Tapaukseen ei poliisin mukaan liity rikosta.

Vastaanottokeskuksissa tehdään perinteisin metodein hyvää työtä. Ei tässä mitään hokkuspokkustemppua ole.

Pekka Nuutinen

"En puhuisi epidemiasta"

Migri on pyytänyt vastaanottokeskuksia raportoimaan itsensävahingoittamisyrityksistä, kuten muistakin turvallisuuspoikkeamista. Nuutisen mukaan luvut ovat "jonkin verran nousseet".

Helsingin Sanomat kertoi helmikuun lopulla (siirryt toiseen palveluun), että vastaanottokeskukset raportoivat viime vuonna 58 itsemurhan yrityksestä. Tänäkin vuonna tapauksia on ollut lehden haastatteleman Maahanmuuttoviraston tiedottajan mukaan noin kymmenen. Loppuvuodesta myös Suomen Mielenterveysseura huolestui tapauksista.

– Epidemiasta en sinänsä puhuisi. Vastaanottokeskusten maailmaan on aina kuulunut, että siellä on ihmisiä, jotka ovat maassa oleskelun loppuvaiheessa. Silloin mielenmaisema (keskuksissa) on aika apea, Migrin Pekka Nuutinen kuvaa.

Helmikuussa Migri kertoi aloittavansa koulutuksen erityisen haastavasti käyttäytyvillä turvapaikanhakijoille kolmessa Helsingissä, Turussa ja Oulussa. Koulutus liittyy kuitenkin pikemminkin häiriökäyttäytymiseen kuin itsetuhoisuuteen. Nuutinen huomauttaa, että kaikissa vastaanottokeskuksissa on töissä sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia.

– Siellä tehdään perinteisin metodein hyvää työtä usein aika vaikeissa olosuhteissa. Normaalioloissakin siellä käydään hyvin paljon keskusteluja asiakkaiden kanssa. Ei tässä mitään hokkuspokkustemppua ole.