Tervolaan ja Seinäjoelle voitot Vuoden 4H-yritys -kilpailussa

Makijaa Tervolan 4H-yhdistyksestä ja Pumpulipehmo Seinäjoen 4H-yhdistyksestä ovat vuoden 4H-yritykset.

4H-järjestö
Karoliina Hanhisuanto
Karoliina Hanhisuanto.Studio Lumikuva

Vuoden 4H-yritys -kilpailussa valittiin voittajat ensimmäistä kertaa kahdessa sarjassa, 80 yrityksen joukosta. Tuomaristo valitsi voittajat arvioimalla yrityksen toimintaa ja taloutta, liiketoimintasuunnitelmaa ja 4H:n (siirryt toiseen palveluun) arvojen näkymistä yrityksen toiminnassa.

18–28-vuotiaiden sarjan voittajaksi valittiin Karoliina Hanhisuannon leivontayritys Makijaa Tervolan 4H-yhdistyksestä.

18-vuotias Karoliina Hanhisuanto on toiminut 4H-yrittäjänä jo viisi vuotta. Makijaa on leivontayritys, joka toimii sekä Tervolassa että Rovaniemellä. Viime kesänä nuori yrittäjä työllisti itsensä koko kesäksi pitämällä kesäkahvilaa Rovaniemen liikennepuiston yhteydessä.

– Käytän mahdollisimman paljon suomalaisia tuotteita ja leivon ja myyn kaiken itse. Kahvilassa hyödynnän kierrätysmateriaaleja. Teen kaiken ilon kautta, sillä suunnitteleminen ja leipominen ovat intohimoni. Jaan tätä iloa leivonnaisten muodossa. Leipominen on itselleni yhdenlaista terapiaa: näpertelyä, tuoksuja ja rauhoittumista, kertoo Karoliina Hanhisuanto yrityksensä periaatteista.

Tuomaristo arvosti Karoliinan pitkäjänteistä kehitystyötä oman brändin luomisessa.

– Hyvin mietitty ja kehitetty konsepti. Hyvä liikepaikka ja erinomaista verkostoitumista muiden toimijoiden kanssa, tuomaristo luonnehti Hanhisuannon yritystä.

Elisa Kristola
Elisa Kristola.Marko Koivuporras/Studio Street

Elisa Kristolan yksilöllisiä pehmoleluja valmistava Pumpulipehmo Seinäjoen 4H-yhdistyksestä voitti 13–17-vuotiaiden sarjan.

16-vuotiaan Elisa Kristolan Pumpulipehmo-yrityksen ideana on tehdä yksilöllisiä pehmoleluja asiakkaan toiveiden mukaan. Asiakkaat ovat anime- ja mangafaneja sekä Suomesta että ulkomailta.

– Kuuntelen aina asiakkaan toiveita ja pyrin täyttämään ne mahdollisimman hyvin. Olen koko ajan pystynyt parantamaan pehmolelujen laatua. Olen esimerkiksi oppinut ompelemaan yhä paremman näköisiä yksityiskohtia, kuten tassuja ja avonaisia suita hampaineen, kertoo Elisa Kristola yrittäjyydestään.

Tuomaristo vaikuttui Elisan poikkeuksellisesta kädentaitolahjakkuudesta, kansainvälisen asiakaskunnan tavoittamisesta sekä Instagramin käyttämisestä visuaalisena markkinointikanavana.

– Hienot tuotteet, joissa näkyy poikkeuksellinen kädentaitolahjakkuus. Tuotteille on kysyntää myös kansainvälisillä markkinoilla, tuomaristo toteaa Pumpulipehmo -yrityksestä.

Nuorempien sarjan toiselle sijalle nousi Luovat Näpit -yritys Haapaveden 4H-yhdistyksestä, kolmanneksi valittiin FirmatVerkkoon.fi Nurmeksen 4H-yhdistyksestä.

Täysi-ikäisten sarjassa toisen palkinnon sai Kotipalvelu Johannan Lamberg Hankasalmen 4H-yhdistyksestä ja kolmannen palkinnon Katastrofigastronomi Etelä-Saimaan 4H-yhdistyksestä.

Kilpailun voittajat palkitaan 500 eurolla, toiseksi sijoittuneet saavat 200 euroa ja kolmoset 100 euroa, kerrotaan 4H:n tiedotteessa.

Vuonna 2016 nuorilla oli 752 4H-yritystä, joissa oli yli 1 000 yrittäjää.