Viihdetaiteilijat ja huippu-urheilijat keikkuvat Espoon ja Vantaan kuntavaalilistoilla

Espoon ja Vantaan suuret puolueet saivat listansa täyteen Vantaan perussuomalaisia lukuunottamatta. Espoossa puolueen kunnallisvaalilistalle mahtuu enintään 112 ehdokasta ja Vantaalla 100.

Kuntavaalit 2017
Virve Rosti esiintymässä Salon iltatorin lavalla
Laulaja Virve Rosti on Vantaan kokoomuksen ehdokkaana.Minna Rosvall / Yle

Vantaalla ja Espoossa kokoomus, sdp ja vihreät ovat keränneet täysiä ehdokaslistoja kunnallisvaaleihin Helsingin tapaan.

Myös perussuomalaisten listat ovat täyttyneet Espoossa ja Helsingissä, mutta Vantaalla täyttä sadan ehdokkaan listaa ei saatu täyteen vaan heitä kertyi 86. Muun muassa kansanedustaja Mika Niikko pyrkii jatkoon.

– Emme saaneet ihan täyttä listaa, mutta tähän tilanteeseen olemme tyytyväisiä. Joka puolella Suomea on ollut vaikeuksia saada täysiä listoja. Perussuomalaisten kannatus on vähän laskenut edellisistä kuntavaaleista, sanoo Vantaan perussuomalaisten järjestön puheenjohtaja Arja Niemelä.

Olemme tyytyväisiä, että saimme maahanmuuttajia listalle, kun meitä syytetään kaikennäköisestä.

Espoon perussuomalaisten puheenjohtaja Maija Saimalahti

Espoon perussuomalaisten puheenjohtaja Maija Saimalahti on ylpeä täydestä 112 ehdokkaan listasta. Erityistä ilon aihetta hänelle tuottaa se, että puolue on saanut viisi uutta maahanmuuttajataustaista ehdokasta listalleen, kuten Ishak Al-Kirssanin, Ilja Kempin ja Mohamed Kananin.

– Olemme tyytyväisiä, että saimme maahanmuuttajia listalle, kun meitä syytetään kaikennäköisestä, vaikka olemme suvaitsevaisia ja kaikkien asialla. Maahanmuuttajilla on samoja arvoja kuin perussuomalaisilla, kuten isänmaallisuus ja rehellisyys, Saimalahti sanoo.

Espoon ehdokkaina jatkavat myös kansanedustajat Arja Juvonen, Veera Ruoho, Simon Elo ja ulkoasiainministeri TImo Soini.

Ehdokkaiden keski-ikä on noin 40-50 vuotta ja naisia on vajaa kolmannes.

*Espoon suurimmassa puolueessa kokoomuksessa *ehdokkaina jatkavat edelleen Pia Kauma, Anitra Ahtola, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Markus Torkki sekä kansanedustajat ja Sanna Lauslahti.

Uusia ehdokkaita ovat kansanedustaja Kari Tolvanen sekä ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen, joka aikoo tehdä paluun kuntapolitiikkaan. Mykkäsellä on myös aiempaa kokemusta kaupunginhallituksen ja valtuuston luottamustehtävistä.

– Tilanne näyttää hyvältä. Ehdokaslistalle oli paljon tulijoita, eivätkä kaikki mahtuneet mukaan, sanoo Espoon Kokoomuksen hallituksen puheenjohtaja Pirjo Kemppi-Virtanen.

Kokoomusehdokkaiden keski-ikä on 46 vuotta. Naisia on 46 ja miehiä 66.

*Vihreät on Espoon toiseksi suurin puolue. *Sen täydellä listalla ovat edelleen konkarivaltuutetut Inka Hopsu ja Tiina Elo sekä kansanedustajat Jyrki Kasvi ja Johanna Karimäki.

Uusia tuoreita kasvoja ovat Egotripin laulajana tunnetuksi tullut Mikki Kauste ja konkaritoimittaja Rauli Virtanen.

Myös Espoon kolmanneksi suurimman puolueen sdp:n riveihin olisi ollut enemmän halukkaita kuin pystyttiin ottamaan. Vanhoista konkareista ovat mukana ainakin Leena Luhtanen ja kansanedustaja Maria Guzenina.

– Meillä on hyvä lista eri ammattitaustoilla ja mahdollisimman laajaa näkemystä yhteiskunnasta, Guzenina sanoo.

*Vantaalla sdp *pitää suurimman puolueen paikkaa.Puolueella on täydet sata ehdokasta. Naisia ja miehiä on lähes saman verran, maahanmuuttajataustaisia viisi ja nuoria kahdeksan.

– Meillä ei ole nyt isoja uusia nimiä, mutta koskaan aiemmin ei ole ollut näin paljon uusia halukkaita puolueen ulkopuolelta, sanoo järjestösihteeri Jouko Lindtman.

Puolueella on 12 uutta ehdokasta ja parikymmentä kiinnostunutta jäi paikkaa vaille. Lindtmanin mukaan innostus johtuu siitä, että ihmiset ovat tympääntyneet leikkauksiin.

– Esimerkiksi uusi ehdokkaamme, koulutusleikkauksiin kyllästynyt opettaja Jarno Kupiainen halusi itse päästä vaikuttamaan asioihin.

Vanhoista konkareista jatkavat ainakin valtuutettu Kimmo Kiljunen ja kansanedustaja Antti Lindtman.

Vantaan kokoomuksella on nyt saman verran valtuustopaikkoja kuin sdp:llä, mutta kokoomus hävisi sdp:lle viime vaaleissa yli viidellä sadalla äänellä.

Kokoomuksessa vaalitaistoon lähtee uutena ehdokkaana parikymppinen Katja Volkova, joka sai Rion olympiakisoissa parhaan suomalaistuloksen kautta aikojen rytmisessä voimistelussa. Volkova lopetti kilpauransa puutteellisten harjoitusolosuhteiden vuoksi ja toimii nyt valmentajana.

Vanhempaa ikäpolvea edustaa toinen uusi jukisuuden henkilö Vantaan kokoomuksen listalla eli laulaja Virve "Vicky" Rosti.

Myös pitkän linjan poliitikko Tapani Mäkinen, entinen kilpapurjehtija ja kansanedustaja Sari Multala sekä musiikkialan vaikuttaja Lasse Norres jatkavat Vantaan kokoomuksen ehdokkaina.

Vantaan vihreätkin ovat saaneet entisen urheilijan riveihinsä. Hän on loukkaantumisen vuoksi peliuransa aikoinaan lopettanut Markus Helanen. Toinen uusi nimi on Helsingin vihreiden Emma Karin veli Antti Kari.

– Jossain vaiheessa tuntui tahmealta, mutta loppumetreillä ihmiset heräsivät ja saimme listan täyteen, sanoo Vantaan vihreiden puheenjohtaja Eve Rämö.

Vihreiden sadasta ehdokkaista naisia on 57 ja miehiä 43.