Ammattikorkeakoululta myönnytys: vaatesuunnittelu ei lopu kokonaan Lahdessa

Opiskelijayhdistyksen mukaan opinnot eivät kuitenkaan korvaa Muotoiluinstituutista lakkautettavaa vaatetus- ja muotialaa.

Lahden muotoiluinstituutti
Muotoiluinstituutti
Tällä viikolla järjestettävä Lahti Design Week kokoaa alan ammattilaiset yhteen Muotoiluinstituuttiin huippuseminaariin. Opiskelijat ovat huolissaan LAMKin päätöksestä lakkauttaa koru- ja muotoilulinjat – tulijoita oli vastassa kynttilämeri.Tuija Veirto / Yle

Vaatesuunnittelun opetus ei lopukaan kokonaan Muotoiluinstituutissa. Lahden ammattikorkeakoulu aikoo sisällyttää sen jatkossa osaksi isompaa opintokokonaisuutta.

Niin sanottu puettava osaamista on jatkossa tarjolla osana teollisen ja brändimuotoilun kokonaisuutta, lupaa Muotoiluinstituutti.

Korumuotoilun sekä muoti- ja vaatesuunnittelun omat opetusohjelmat loppuvat Muotoiluinstituutissa, eikä niihin voi enää pyrkiä tämän kevään haussa.

Opiskelija voi oman osaamisen ja mieltymysten mukaan valita opintosuunnitelmaansa vaatetollisuutta esimerkiksi harjoitteluiden ja opinnäytetyön kautta, sanoo yksikön johtaja Essi Pullinen.

– En osaa määrittää, kuinka paljon sitä voi opintosuunnitelmaan valita, koska suunnittelu on kesken. Opiskelijan valinnanvapaus kasvaa. Myös korumuotoilua tulee hieman osaksi tätä puettavan osaamisen -alaa. Monia tahoja on kuunneltu, sanoo Pullinen.

Muotoiluinstituutin opiskelijayhdistys MIO:n puheenjohtaja Janne Kalliola ei usko, että puettava osaaminen korvaa vaatetus- ja muotialaa.

– Vaikea sanoa, koska laajuutta ei ole kuvailtu. Osa teollisen muotoilun opiskelijoista on tehnyt jo tällaista. En usko, että tämä korvaa lakkautettavia aloja.

Muotoiluinstituutin tutkinnoista tuleva rahoitusosuus on pienentynyt kolmanneksella tälle vuodelle ja LAMK haluaa luopua sirpaleisesta, kymmenen pääaineen mallista ja luoda laajempia kokonaisuuksia.

Lakkautukset huolettavat

Keskiviikkona Suomen Kultaseppien Liitto ilmaisi huolensa korumuotoilun koulutusohjelman lakkauttamisesta. Liiton mukaan ammattikorkeakoulu ei ole pyytänyt liitolta ammattikunnan lausuntoa, vaikka koulutusohjelman lakkauttaminen on kova isku koko alalle Suomessa.

Eilen tiistaina opiskelijayhdistys Mio syytti Lahden ammattikorkeakoulun johtoa salailusta ja epäammattimaisuudesta.

LAMK:n hallitus hyväksyi eilen ylimääräisessä kokouksessaan kaavaillut muutokset. Yksikön johtaja Essi Pullinen uskoo, että muutokset on nyt lyöty lukkoon.