Suomalaisten hiljaisuus vaatii vietnamilaiselta totuttelua: "On se vähän omituista"

Hanoista Kajaaniin opiskelemaan saapunut Linh Hoang yllättyi kylmästä säästä ja ihmettelee suomalaisen ruoan makua – tai sitä, että sitä ei ole.

kulttuurierot
Linh Hoagn Kajaanin kauppatorilla
Vietnamilainen Linh Hoang on kotiutunut Kajaaniin. Kaupunki tuntuu jo kodilta.Miia Roivainen / Yle

KajaaniMissä kainuulaiseen tutustuu parhaiten?

– Jos puhun ihan suoraan, niin baarissa tai saunassa, nauraa Vietnamista Kajaaniin viime syksynä tullut 19-vuotias Linh Hoang.

Hanoin suurkaupungista pieneen Kajaaniin ammattikorkeakouluun liiketaloutta opiskelemaan tullut Hoang kertoo käyneensä saunassa jo ennen Suomeen tuloa.

– Sauna Vietnamissa oli aivan erilainen, siellä oli paljon viileämpää.

Sauna ei kuitenkaan ollut syy Suomeen tulemiselle. Hoang aikoo viettää Suomessa seuraavat 3–4 vuotta, ehkä pidempäänkin.

– Suomi on hyvä maa opiskella. Huomasin netistä, että Kajaanissa on koulu ja hyvät urheilumahdollisuudet. Minusta Suomessa on hyvä elää, joten haluaisin löytää töitä täältä.

Hanoi ja Kajaani ovat kuin yö ja päivä

Kajaani eroaa Hanoista monin tavoin. Hoangin mukaan elämä on rauhallisempaa, luonto on kaunista ja ilma raikkaampaa. Kiireisestä Hanoista löytyy kyllä tekemistä, kun jokaisella kulmalla on kahvila ja elokuvateatteri. Toisaalta uudenlainen ajanvietto on kiehtovaa.

– Kokeilin laskettelemista ja olen käynyt pilkillä, mutta kalaa ei kyllä tullut, Hoang naurahtaa.

Linh Hoagn Kajaanin jokirannassa
Linh Hoang nauttii Kajaanin luonnosta ja puhtaasta ilmasta.Miia Roivainen / Yle

Opiskelussakin eroja riittää. Suomessa ammattikorkeakoulussa opiskelu on käytännönläheistä, Vietnamissa teoreettisempaa. Lisäksi Vietnamissa tehtävää kotiin jää enemmän – toisaalta projektit vievät nyt paljon opiskelijan aikaa. Kajaanissa Hoang on oppinut itsenäisyyttä ja vastuuta.

– Täällä tehdään projekteja, ei pelkästään lueta. Tuntuu, että koulun jälkeen voin mennä suoraan töihin, Linh Hoang pohtii.

Kun käyn saunassa ja ulkoilen, minusta tuntuu, että olen jo kainuulainen. Ainakin osaksi.

Linh Hoang

Vähäpuheiset kainuulaiset ovat hankaloittaneet ystävien löytämistä, mutta ulkomaisia opiskelijoita ystäväporukasta löytyy montakin.

– On se vähän omituista, että suomalaiset eivät puhu paljoa, eivätkä ole kovin aktiivisia keskusteluissa. Kyllä he vastaavat, jos heille alkaa keskustelemaan, Hoang sanoo hymyillen.

– Kainuulaiset ovat ystävällisiä, vaikkakin hieman hiljaisia. Olen oppinut vasta vain perussanoja suomen kielestä, joten suomeksi en voi vielä keskustella.

Missä mausteet?

Opiskelijaporukka Kajaanin ammattikorkeakoululla on Linh Hoangille tärkeä, vapaa-aikaa vietetään urheiluharrastusten parissa, baarissa tai sitten siellä saunassa.

– Luokallani on paljon eri maista tulleita opiskelijoita. Meillä on tiivis porukka.

Syksyllä 2016 Kajaanin ammattikorkeakoulussa opiskeli 110 ulkomaalaista tutkinto-opiskelijaa ja 50 vaihto-opiskelijaa. Ulkomaalaisia opiskelijoita saapuu eniten Venäjältä ja Vietnamista.

Sauna Vietnamissa oli aivan erilainen, siellä oli paljon viileämpää.

Linh Hoang

Vaikka Kajaani tuntuu kodilta, voisi Hoang käydä vaihdossa jossain toisaalla. Kodinomaisuutta tuo suomalainen ystäväperhe, jonka luona 19-vuotias usein vierailee. Suomalaisesta ruoasta kysyttäessä ilme muuttuu.

– On se ihan maukasta, mutta mausteita ei ole niin paljoa. Meillä Vietnamissa käytetään paljon mausteita ja kastikkeita, täällä ei.

Myös sää on yllättänyt. Hoang kertoo vierailleensa myös Lapissa.

– Täällä on kyllä kylmä, mutta odotan kesää. Silloin kai pitäisi olla aurinkoisempaakin?

– Kun käyn saunassa ja ulkoilen, minusta tuntuu, että olen jo kainuulainen. Ainakin osaksi, Hoang miettii.