Lieksassa erikoinen soitinsoppa – paljonko maksaisit oman flyygelisi käytöstä?

Lieksassa on kiehahtamassa soitinsoppa, jossa mausteena on yli 170 000 euron arvoinen flyygeli.

Lieksa
Janne Mertanen soittaa flyygelillä Chopinia Joensuun Konservatorion salissa.
Janne Mertanen tällä kertaa Joensuun Konservatorion salissa.Siru Päivinen / Yle

Lieksassa on syntymässä omituinen tilanne. Käytettyyn Steinway-konserttiflyygeliin kerätään rahaa. Suomen kulttuurirahasto on lisäksi myöntänyt flyygelin hankintaan 30 000 euroa. Rahaa toki tarvitaankin, sillä halpoja nämä soittimet eivät ole. Käytettyinä niitä saa 80 000 - 100 000 eurolla, uuden flyygelin hinta nousee helposti pitkälle yli 100 000 euron.

Tämän hankinnassa olevan soittimen osalta tilanne on selvä, rahaa kerätään ja aikanaan soitin saataneen Lieksaan Pielisen Karjalan musiikkiopiston tiloihin.

Oudompi tilanne on sen sijaan musiikkiopistolla jo olevan, pianotaiteilija Janne Mertasen Steinway-flyygelin kohdalla. Mertanen on tarjonnut soittimen musiikkiopiston opiskelijoiden käyttöön Erkki Eskelinen -saliin ja haluaisi harjoitella omalla soittimellaan opistolla.

Varhaiskasvatus- ja koulutuslautakunta käsittelee keskiviikkona esitystä, joka läpi mennessään tietäisi Janne Mertaselle jopa 10 000 euron tilavuokria oman soittimensa käytöstä.

Pianonsoiton opiskelijoille on syntymässä Lieksaan myös valtakunnallisesti merkittävää mestarikurssi-tarjontaa Mertasen flyygelin, ja kansalaiskeräyksellä saatavan toisen konserttitason flyygelin myötä.

Säännöt kunniaan

Lieksan hyvinvointijohtaja Arto Sihvonen kertoo, että kysymys on lautakunnan päättämien sääntöjen noudattamisesta.

– Kaupungin näkökulmasta kysymys on siitä, että lautakunta on päättänyt musiikkiopiston tilojen käyttöön liittyvistä säännöistä ja maksuista joita ulospäin vuokraukseen liittyy. Nämä säännöt on otettava käyttöön ja siksi asia on menossa lautakunnan käsittelyyn.

– Esitän keskiviikkona kokoontuvalle varhaiskasvatus- ja koulutuslautakunnalle, että Janne Mertanen voi harjoitella musiikkiopiston tiloissa, mikäli hän maksaa 30 euroa harjoituskerrasta. Flyygeliä myös säilytetään opiston tiloissa. Normaalisti salin kertavuokra on 100 euroa, ynnää Sihvonen.

Pakettiin kuuluu lisäksi se, että opiskelijat saisivat käyttää soitinta harjoittelussaan. Myös Mertasen toukokuuksi suunniteltu konsertti kuuluisi kaupungin kannan mukaan pakettiin niin, että siitä ei tulisi kaupungille laskua.

– Tässä Lieksan kaupunki tarjoaa harjoittelumahdollisuuden näillä reunaehdoilla Mertaselle tämän vuoden loppuun saakka. Kysymyksessä on ammattimuusikon harjoittelu, joten kaupungin pitää olla toimia samalla tavalla kaikkien muiden kohdalla, toteaa Sihvonen.

Mertanen on ymmällään

Ammattipianistina Janne Mertanen tuntee soitinten arvon ja on ymmällään syntyneestä tilanteesta.

– Viime syksynä kun muutimme Lieksaan ja hankin tämän flyygelin, niin järkevimmältä paikalta tuntui silloin tuo musiikkiopiston sali. Ajattelin että salissa flyygeli palvelee tätä yhteisöä paremmin kuin omassa olohuoneessa.

– En ajatellut lainkaan, että tällainen esitys voitaisiin tehdä, minun harjoitusmäärilläni se merkitsisi yli 10 000 euron laskua vuodessa. Samalla jos ajatellaan, että tämän kaltaisen konserttiflyygelin päivävuokra esimerkiksi festivaaleille on 1250 euroa päivässä, lisäksi rahdit ja vakuutukset, siitä tulee monen tonnin lasku päivää kohden.

– En osannut ajatellakaan tällaista vaihtoehtoa, että tällainen soitin tarjotaan ilmaiseksi musiikkiopiston käyttöön ja vastalahjaksi siitä tulee iso lasku, pohtii Mertanen.