Koe uusi yle.fi

Juvan homekoulut kaipaavat remonttia, joten kuntaa odottavat miljoonainvestoinnit

Jo valmiiksi velkaantunut Juvan kunta ei välty suurilta investoinneilta tulevalla valtuustokaudella. Onneksi veroprosentissa on nostamisen varaa.

Juva
Juvan koulukeskus
Juvan koulukeskusPetri Vironen / Yle

Juvaa odottavat miljoonainvestoinnit eikä velanotolta voida välttyä. Koulukeskus on homeessa ja terveyskeskus tarvitsee peruskorjausta. Kunnan velkaantuneisuusprosentti on jo valmiiksi yli 50, mitä pidetään kriittisenä rajana. Onneksi veroprosentti on matala, 19,75. Sitä on kaikkien puolueiden mukaan varaa nostaa.

Väestön ikääntyminen ja vähentyminen on Juvankin ongelma. Asukkaita on tällä hetkellä noin 6 500, mutta määrän on arvioitu laskevan vuoteen 2030 mennessä 16 prosenttia. Siitä Juvalla voidaan iloita, että työttömyysprosentti on Etelä-Savon kuntien alhaisimpia (12,3 prosenttia tammikuussa 2017) ja selvästi alle suomalaisten kuntien keskiarvon. Kunnassa toimii muun muassa lukuisia vihannesviljelijöitä ja elintarvikeyritys Salico työllistää sata henkeä.

Puolueet luottavat siihen, että uusia asukkaita houkutellaan hyvillä ja sujuvilla palveluilla. Päivähoitojärjestelmän on oltava kunnossa, toteaa SDP. Kristillisdemokraattien mukaan lapsiperheiden asemasta on huolehdittava, jotta lapsiperheet haluaisivat asua Juvalla.

Toki lisää työpaikkoja on luotava jatkossakin. Keskusta houkuttelisi yrityksiä nopealla kaavoituksella ja lupakäsittelyllä. SDP ehdottaa porkkanaksi uuden yrityksen perustajalle edullista tonttia tai kiinteistöä. Kristillisdemokraatit kannattaa starttirahaa ja byrokratian karsimista. Kokoomus muistuttaa, että korkean koulutuksen säilyttäminen alueella luo alustan yrityksille ja työpaikoille.

Kuntaliitokselle puolueet eivät näe mitään tarvetta. Yhteistyötä muiden Etelä-Savon kuntien kanssa tehdään jo. Juvan sosiaali- ja terveyspalveluista on vastannut tämän vuoden alusta saakka Essoten kuntayhtymä. Juva, Rantasalmi ja Sulkava pyörittävät yhteistä Järvi-Saimaan kansalaisopistoa. Yhteistyötä tehdään myös liikunta-asioissa: Juvalla on oma uimahalli ja Rantasalmella jäähalli. Kuntalaiset käyttävät näitä kahta ristiin hyvässä yhteistyössä.

Kuluvalla kaudella keskustalla on ollut hallussaan yli puolet Juvan valtuustopaikoista ja lähes kaikki puolueen valtuutetut lähtevät ehdolle myös kevään vaaleissa. Puolueiden ehdokasmäärissä on kauttaaltaan pientä laskua. Ainoastaan Perussuomalaiset asettaa enemmän ehdokkaita kuin viime vaaleissa.

Korjaus 13.3.2017 klo 11:01: Viimeinen kappale muutettu vastaamaan kuntavaalien ehdokasasettelua.

Lähteet: Yle Mikkelin kuntavaalikyselyyn vastasivat Juvan osalta keskusta, SDP, kokoomus ja kristillisdemokraatit.